Organisationen Icann, som ansvarar för domännamnssystemet på internet, har långt gångna planer för att mot betalning tillåta registrering av nya toppdomäner utöver de omkring 300 som finns i dag. Men beslutet drar ut på tiden. Efter förra veckans Icann-möte i San Francisco står det klart att det beslut som var tänkt att fattas i april nu tidigast kan fattas vid Icann-mötet i Singapore i juni. Orsaken är att förhandlingarna om hur regelverket ska se ut efter fem år fortfarande inte är i mål.

– Man är inte överens om processerna och inte klar med hur reglerna ska se ut. Vi får se om de är överens i juni, säger Ciscos Patrik Fältström, som deltog vid mötet.

– Det handlar om vad man ska godkänna och inte godkänna. Hur hanterar man att någon vill registrera ett varumärke, till exempel IDG, som toppdomän? Det är delegaterna inte överens om. På så sätt kan man säga att parterna står ganska långt från varandra.

När – eller om – Icann kommer till ett beslut kan en stor marknad för toppdomäner öppna sig. Hur stor är omöjligt att säga – några priser för de nya toppdomänerna är ännu inte satta. Men förväntningarna, framför allt i domännamnsbranschen, är enorma. Vilda västern är att vänta, tror Patrik Fältström.

– Det finns ju de som tycker att domäner är det bästa sedan skivat bröd, de som tjänar pengar på andrahandsmarknaden.

Patrik Fältström är kritisk till att Icanns styrelse har skapat denna förväntan, att det är ett misstag att gå ut och lova i förväg att beslutet kommer. Det gör att Icann bakbinder sig själva, med tanke på att många företag nu förbereder investeringar i de nya toppdomänerna. Det gör också att förhandlingarna blir mer låsta, eftersom motståndarna blir ännu mer motståndare när Icanns ledning ser utgången som given. Debaclet börjar bli en trovärdighetsfråga för Icann.

– Jag tycker att förhandlingarna går bra, men jag gillar inte styrelsens pr och marknadsföring, säger Patrik Fältström.

Fakta

Efter flera års förhandlingar godkände Icann i fredags att en ny toppdomän med ändelsen .xxx upprättas. Syftet är att skapa en säker toppdomän för porrindustrin.
Redan nu finns över 200 000 förhandsregistreringar av domännamn under den nya toppdomänen.