Ett exempel på ett företag som använder Hadoop är webbanalysföretaget Tynt Multimedia, som samlar in och analyserar upp till en terabyte data varje dag.

Företaget bytte till Hadoop för 18 månader sedan när företagets Mysql-databas började digna under de växande datamängderna, säger Tynts utvecklingschef Cameron Befus till IDG News.

– Relationsdatabaser är bra både för att hämta data och köra frågeställningar. Men med Hadoop kan du lägga in data enormt snabbt säger Cameron Befus.

Den bryter ned stora datamängder till mindre datablock som i sin tur kan distribueras ut i kluster av standardhårdvara, för bearbetning. Programmet lämpar sig för analyser av exempelvis loggar från webbservrar och data från sociala medier.

Hadoop används av en växande skara företag, däribland Facebook, Ebay, Amazon och Yahoo. Den börjar nu även användas av allt fler företag inom bankväsendet, media, bioteknik och läkemedelsindustrin.

Systemet kan bearbeta flera terabyte data, upp till petabyte. Mjukvaran hanterar både ostrukturerade och strukturerade data.