Många skolor i Sverige har börjat köpa in datorer till alla elever men oftast valt standardmodeller från HP, Dell eller Apple. På flera marknader i Latinamerika, Asien, Sydeuropa och Afrika har man i stället valt att satsa på Intels skolpaket Classmate PC. Här ingår inte bara datorer utan ett även vad Intel kallar ett pedagogiskt koncept för att underlätta lärande för lågstadieelever.

Det bygger på referensdesignen Intel Learning Series där det både ingår kompakta och slagtåliga minibärbara ihop med ett utbud av utbildningsmaterial.

– Med Classmate PC går vi ett steg längre genom att förse lärarna med verktyg där man kan stänga ner datorerna från katetern, lägga upp bilder som lärarna vill att eleverna ska titta på och program som underlättar inlärningen, berättar Carl-Daniel Norenberg som ansvarar för Intels skolsatsning.

Bland de kommuner som valt att satsa på Classmate PC märks Ale i Storgöteborg som införskaffat drygt 1 000 datorer till alla kommunens lågstadieelever.

Peter Madsen, chef för grundskolan på barn- och ungdomsförvaltningen i Ale kommun, säger att satsningen slagit väl ut.

– Vi har sett att både läs- och skrivkunskaperna ökat samtidigt som det blivit lugnare i klassrummen, säger han.

I den nya satningen har kommunen har investerat 3,4 miljoner kronor på datorer, utbildning, projektanställningar och kringutrustning.
Här ingår även möjlighet för lärarna att använda de internationella lärportaler som används i det 50-tal länder som valt Intels plattform.
Ale kommun anser att satningen är en investering för framtiden och ska innebära att fler elever lyckas klara målen i skolan.

Fakta

Den första versionen kom 2007 och hade en skärm på sju tum. 2008 kom den andra versionen med niotumsskärm och 2009 ökades arbetsminnet till 1 GB samt hårddisken till 60 GB.
Nu under våren lanserar Intel en nya version av Classmate PC där själva hårdvaran kommer från Lenovo. Lenovo Classmate+ PC har Atomprocessor, Windows 7, 250 GB hårddisk, webbkamera på 1,3 megapixel och en skärm på 10,1 tum.
Classmate PC konkurrerar delvis med projektet One laptop per child, Olpc, med datorer som främst säljs till skolor i tredje världen. Olpc bygger på billigare Arm-baserade processorer.
Hittills har Intel sålt tre miljoner Classmate PC medan Olpc är uppe i två miljoner.