Förslaget från Google syftade till att stilla en tre år gammal rättsstrid kring sökmotorjättens försök att bygga en stor marknadsplats och e-bibliotek för digitala böcker. 

Domaren i tvisten mellan Google och bokförlagen, Denny Chin, anser i ett nyligen publicerat uttalande att förslaget från Google varken är rättvist eller rimligt.

– Även om digitaliseringen och skapandet av ett universellt bibliotek är till fördel många på många sätt, så går den föreslagna uppgörelsen för långt, säger Denny Chin i ett uttalande till IDG News.

Förslaget till uppgörelse ger Google allt för stora rättigheter till hela böcker, utan att företaget behöver direkt tillåtelse från upphovsrättsinnehavarna. Dessutom ger det Google ett otillbörligt försprång före sina konkurrenterna, bland annat genom att e-böcker kan säljas vidare utan tillstånd.

Frågan är inte slutgiltigt avgjord. Domaren föreslår att en uppgörelse skulle bli mer rimlig om den ger författare och förlag större möjligheter att avstå från att delta i projektet. Men samtidigt, framhåller Denny Chin, skulle skapandet av ett universellt, digitalt bibliotek vara till stor fördel för både människor och organisationer.

Branschorganisationen Open Book Alliance, som bland annat företräder Yahoo, Microsoft, Amazon och amerikanska författarförbundet, har tidigare kritiserat Googles bokprojekt.
Alliansen anser att det är bra att Google nu stöter på patrull. Av samma åsikt är amerikanska justitiedepartementet.

– Vi anser att domstolen har nått till rätt slutsats när det gäller detta komplexa, föreslagna avtal, säger departementets taleskvinna Gina Talamona i ett uttalande.

Google uttrycker via sin juridiske talesperson Hilary Ware stor besvikelse.

– Vi anser att avtalet har potential att ge tillgång till miljontals böcker som i USA är svåra att få tag i. Oavsett vad utfallet blir, så fortsätter vi att arbeta för att fler böcker kommer att bli möjliga att upptäcka via Google Books och Google Ebooks, säger hon.

IDG News


Fakta

Enligt förslaget skulle Google ha betalat en engångssumma för att få rätt att skanna och visa stora delar av upphovsrättsskyddade böcker.

Därmed skulle det också bli möjligt för Google att sälja onlineböcker, både individuellt och via abonnemang. Vid sidan om bokintäkter skulle avtalet ge Google en möjlighet att dra in annonsintäkter.