Det var i maj förra året som Google började flagga för en ny molntjänst, App Engine for Business, som kan användas av systemleverantörer för att erbjuda affärssystem och andra företagstillämpningar som en molntjänst.

Tanken är att leverantörer ska kunna utnyttja Googles väl utbyggda serverhallar som bas för sina produkterbjudanden.

Tjänsten ser lovande ut men ännu har det inte lossnat och de hugade kunderna får vänta ytterligare ett par månader.

– Vi har ganska många kunder som tittar på det här och står beredda så snart plattformen är klar, säger Matthew Glotzbach, globalt ansvarig för Googles produktutveckling av molntjänster för företag.

När CS träffar honom under ett besök i Stockholm listar han en lång rad av svenska företag och myndigheter som valt att byta från fasta kontorspaket till Googles molnbaserade tjänster.

– Närmare hälften av alla företag är positiva till att satsa på molntjänster. I Europa har vi redan en miljon företagskunder, säger Matthew Glotzbach.

Han pekar på att App Engine for Business ligger väl i linje med Googles vision om ”100 procent webb”.

– Målet är att allt som rör klienter ska bort. Därtill kan kunderna förvänta sig mycket lägre kostnader jämfört med allt som Microsoft erbjuder, säger Matthew Glotzbach.

Predrag Mitrovic, oberoende specialist på molntjänster på konsultföretaget Mynethouse, anser dock att man måste väga in flera aspeker i valet av plattform.

– Microsoft Azure erbjuder en bred kompetensbas av funktioner och möjligheter där man även lägger på en rad tjänster ovanpå plattformen. Med Googles App Engine for Enterprise får man i stället ett antal tillägg för enklare integration med de egna systemen, vilket är efterlängtat, säger Predrag Mitrovic.

Bland de svenska företag som ligger i startgroparna med tjänster för App Engine finns affärssystemsleverantören Comactivity.

Företaget började titta på Googles plattform redan i höstas, men avvaktar tills ett antal viktiga komponenter finns på plats.

Det gäller inte minst databaskopplingar, administrationsmoduler och system för hantering av betalningar.

– Framför allt saknas sql-stödet, men Google säger att det kommer under andra kvartalet, säger Peter Björkman, Comactivitys grundare och chefsarkitekt.

Han tror att Comactivity får ett lyft i försäljningen så snart Google kommer i gång med den nya distributionskanalen.

För Comactivity är inte Microsofts Azure ett gångbart alternativ.

– Det är i första hand inriktat på att erbjuda molntjänster för Microsofts egen proprietära teknik.

– Googles plattform baseras i stället på VMwares implementation av Java, precis som våra produkter gör, säger Peter Björkman.

Fakta

Under årets andra kvartal ska Google vara färdigt med App Engine for Business, en ny molnplattform som ska husera produkter som affärsystem och liknande.

Kunderna ska kunna utnyttja Googles datahallar och system för gemensam inloggning med exempelvis Google Apps.

Som prisexempel nämns åtta dollar per program, användare och månad.