Google satsar hårt på göra sina sökningarna mer sociala. Den nya funktionen, +1, gör det möjligt att låta personer dela rekommendationer och inlägg med vänner och bekanta i sociala nätverk, men även med främlingar. En person som planerar en resa till ett resmål, kan via söktjänsten se inlägg om detta, om vänners eller släktingars tidigare aktiviteter där och hotell i samma område.

– Om du letar efter ett nytt pastarecept, kan vi visa inlägg i +1 från ett matgeni, som kanske är din rumskamrat från universitetet, säger skriver Rob Spiro, som är produktchef på Google, till IDG News.

Även om den som söker inte har några vänner inom det aktuella intresseområdet, så visar sökfunktionen upp andra relevanta inlägg.
Enligt Rob Spiro kollar tjänsten vilka den som söker har som vänner och vilka som finns som kontakter, bland annat via kontaktlistan på e-posttjänsten Gmail. På sikt kan Googles söktjänster utökas till kontakter via exempelvis Twitter .

Analytikerna är positiva. Enligt Brad Shimmin, som är analytiker på Current Analysis är skiftet ungefär som när bilarna började drivas med bensin.

– Det blev ingen revolution, men bilarna blev bättre. Tjänsten +1 fungerar likadant, den är ingen revolution för Google men gör sökningar bättre, säger han till IDG News.

Enligt Dan Olds, som är analytiker på Gabriel Consulting Group är lanseringen ett tecken på att Google tar trenden mot sociala nätverk allvarligt.

– När företag som Facebook arbetar allt hårdare för att få användarnas uppmärksamhet, liksom deras annonspengar, behöver Google skaffa sig en stark närvaro där.