Hela listan över Sveriges främsta it-säkerhetsexperter.

Efter att i två omgångar hamnat på den snöpliga andraplatsen är det dags för Robert Malmgren att axla manteln som Sveriges främsta it-säkerhetsexpert. Erfarenheten, goda omdömen från andra i branschen och specialistkunskaper om it-säkerhet för infrastruktur väger tungt när CS rankar de bästa i Sverige.

Varför har du så gott rykte?
– Jag tror det är för att jag har jobbat länge i branschen och har varit inblandad i både föreningar och utbildningar. Sen har jag heller aldrig försökt sälja produkter till kunder, jag håller mig till ämnet och är mig själv.

I och med Stuxnetmasken fick fler upp ögonen för säkerheten även för industrins it-system.

– Stuxnet är historia. Man måste tänka på morgondagens hot mot kritisk infrastruktur. Vissa som köper system borde tänka en gång extra, säger Robert Malmgren.

Robert Malmgren är i grund och botten nätverkstekniker. Han lämnade anställningen vid KTH för 16 år sedan och arbetade först på Incolumnitas och därefter på den egna firman Romab med tre anställda.

– Vi som jobbar här är geeks. Hade jag varit en annan hade jag stått i kostym, men så är inte fallet. Vi har jävligt kul här när vi jobbar, man måste kunna garva åt saker även om det är allvarligt.

Hur ser du på molnet och säkerhet?
– Folk är suckers för hajpar. Det finns bra saker med molnet, men vissa funktioner passar bättre att lägga ut än andra. Du kan inte själv besluta om att säkerhetsklassad personal ska vakta datacentret med din information. Heller inte vem du delar server med, säger han.

På kort sikt ser han skadlig kod som sprids via film, ljud, typsnitt eller bilder, till exempel i annonser, som en viktig it-säkerhetsfråga, likväl som skadlig kod som sprids via pdf:er.

På längre sikt hoppas Robert Malmgren vara med och säkra omställningen till smart grids, där avancerad it byggs in i elnätet.

– Allt har mjukvara och ip-adresser och om man inte tänker rätt bygger man in problem. Ett exempel är hur man ska göra för att patcha Windows en gång i månaden. Samma grundproblem gäller även för system som ska användas i elnätet, det går ju inte att stänga för uppgradering, förklarar Robert Malmgren.

Lösningen på problemet låter självklar men är långt från simpel.

– Rfb-metoden, rätt från början, är svår men man måste hålla sig till den.

Fakta

Ålder: Douglas Adams, det vill säga 42.

Familj: Ja, älskvärd sambo och barn.

Arbete: Datornörd, som får betalt för sin hobby.

Läser helst: Facklitteratur. Böcker och whitepapers. Högst i bokhögen ligger Rescorlas ”SSL och TLS” som jag läser för andra gången. Aktuell i dessa pki-attacktider.

Oanad talang: Spelar hygglig gitarr. Bara el- och inte lägereldsgitarr.

Bästa aprilskämtet: När en kollega ersatte kommandotolken på en Unixdator med en fejkad VMS-tolk. Han som utsattes för sprattet fattade otroligt snabbt vinken och körde på som om inget hade hänt.