Saab Automobile skriver femårsavtal med it-leverantören Zetup och tar därmed med över mycket av it-infrastrukturen som it-jätten HP i dag levererar till bilproducenten. HPs nuvarande avtal med Saab Automobile går ut vid halvårsskiftet. I oktober 2010 skrev de på ett nytt femårsavtal med företaget, men då med ett mindre ansvar än tidigare. Nu står det alltså klart att stora delar av Saabs serverinfrastruktur och delar av produktionsmiljöerna hamnar hos Zetup.

Vid halvårsskiftet, första juli, ska Zetup vara klara med övergången, alltså samtidigt som Saabs nuvarande avtal med HP löper ut. Om avtalet med Zetup innebär att HP är på väg ut ur Saab är oklart. Saabs it-chef, Håkan Skarin, lägger locket på.

– Jag vill inte prata om det här, säger han.

Åge Edvardsen, affärsområdeschef för HP i Skandinavien bekräftar att företaget fått mindre ansvar för bilproducentens serverinfrastruktur. Enligt det nya avtalet, som börjar gälla när det nuvarande löper ut i sommar, kommer HP leverera pc-arbetsstationer till Saab, men när det gäller serverdriften har Saab valt att lägga ut en del av den på Zetup. Enligt Åge Edvardsen kommer HP fortfarande ansvara för den serverdrift som Zetup inte avtalat om, men vill inte gå på exakt vad det handlar om eftersom HP fortfarande inte har kommit överens med bilproducenten om just den delen.

– Det är förhandlingar vi för med Saab Automobile just nu, så jag vill inte gå in på det mer, säger han.

I avtalet med Zetup ingår en stor del av serverdriften. De kommer bland annat sköta driften av Saab Automobils Unix-, Windows-, och System I-miljöer. Det Zetup inte har avtal med bilproducenten om är affärssystemet SAP och ett gammalt Unisys-system, vilket möjligtvis är vad HP och Saab Automobile fotfarande förhandlar med varandra om.

Tidigare var Zetup en del av Semcon och har tidigare samarbetat med Saab när företaget var GM-ägt, men i samband med att GM började bestämma vilka leverantörer Saab automobile skulle skriva avtal med kastades Zetup ut 2006. Ett hårt slag mot företaget som då samarbetat med bilproducenten sedan 1993. Efter det gick bolaget med förlust och knoppades av från Semcon 2007.

Efter avknoppningen har företaget återhämtat sig och sedan Spyker gick in som huvudägare har de även fått Saab Automobile som kund igen. Det senaste året har it-företaget gradvis fått mer och mer ansvar hos bilproducenten och tar nu alltså över en stor del av serverdriften från HP. Trots rapporter om att Saab inte lyckats betala underleverantörer senaste tiden är Mats Franzén inte orolig.

– Självklart är det nåt man tittar på och följer extra noga, men vi tror på Saab, säger han.

I fjol hade Zetup en omsättning på 46 miljoner kronor och en vinst på ungefär 9 miljoner kronor. I år räknar man med en omsättning på ungefär 60 miljoner, mycket tack vare avtalet med Saab Automobile.

– Det är en av de största affärerna vi har gjort, säger Mats Franzén.