I slutet på 2009 blev Telia först i världen med kommersiell lansering av abonnemang för 4g i både Stockholm och Oslo. Efter en period av långsam kundtillströmning börjar allt fler företag att utnyttja de nya tjänsterna. Strax före årsskiftet stod det klart att åkerijätten Schenker, som har 4 000 anställda i Sverige, valt Telia som helhetsleverantör för sin kommunikation.

– Att vi så tidigt gick in med 4g för mobilt bredband, trots den då relativt blygsamma täckningen, var att vi stod inför en ny upphandling med leverantörsbyte som följd. Det var då naturligt att gå in i senaste tekniken för att undvika en uppgradering som annars skulle komma under året, säger Stig Broberg, chef för it-infrastruktur på Schenker.

Han säger att användningsområdet i dagsläget är mobilt bredband och att man ännu inte uppgraderat fordonsflottan med handdatorer som stöder 4g.

– Naturligtvis ser vi en framtida användning av 4g även för vår fordonsflotta vilket skulle ge förutsättningar för nya bandbreddskrävande tillämpningar.

Helt nyligen har dessutom norska public servicebolaget NRK, alltså motsvarigheten till svenska SR och SVT, valt att satsa på Telias 4g-nät för både huvudkontoret och en lång rad distrikt. Totalt handlar det om 3 600 abonnemang.

– Vi är nu uppe i totalt tio tusen abonnemang enligt den officiella siffran från början av februari. Det gäller för samtliga länder där vi lanserat 4g, säger Charlotte Züger, Telias kommunkationschef för mobila tjänster.

Det verkliga genombrottet lär dock dröja till nätet blir utbyggt i hela landet. Enligt Telias senaste prognos ska 237 orter få 4g innan årets slut. Nu under våren sker även en uppgradering av näten så kunderna ska kunna utnyttja frekvenserna i det 800 MHz-band som PTS nyligen auktionerade ut. För att kunna utnyttja denna frekvens krävs dock nya modem och under sommaren kommer Telias kunder att gratis kunna byta ut sina gamla modem mot nya, uppgraderade versioner.

Även Telenor och Tele2 som bygger sitt nät tillsammans har kommit en bra bit på väg i utbyggnaden och ska i sommar ha täckning på ett 20-tal orter samt lovar att täcka 99 procent av befolkningen nästa år. Sist på banan är operatören Tre som dock lovar att rulla ut tekniken före årets slut.

– För kunderna är problemet i dag att man bara får 4g-täckning i ett antal innerstadsområden och alltså till stor del måste förlita sig på 3g-nätet. Dessutom är prisbilden fortfarande högre på 4g, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Fakta

De nya 4g-näten har lyckats dra till sig lika många kunder som Wimax om man får tro den senaste statistiken från analysföretaget Infiniti Research i London. Företagets senaste rapport visar att 18,5 miljoner använder 4g medan Wimax bara har 18 miljoner abonnenter.
– Nästa år tror vi att 4g kommer att vara mycket mer populärt än Wimax och att 4g kommer att ha 170 miljoner abonnenter 2014, säger Ludmila Berkesova, programansvarig på Infiniti Research.