”Mobbningssajt kommer upp på Indexet”.

Så har rubrikerna skrällt i tyska tidningar senaste tiden.

Alla tyskar tycks veta vad det är för index.

Det handlar om en lista över publikationer som upprättas av en myndighet för skydd av ungdomar.

Man började med att klämma dit Tarzan på 1950-talet. Det är lärorikt att periodvis vistas i Berlin.

Allt som äventyrar minderårigas utveckling till socialt ansvarstagande medborgare kan tas in i indexet: litteratur, tidningar, musik, dataspel och webbplatser.

Mest handlar det om sex, våld, rasism och swastikor, nu även en anonym toalettvägg på nätet.

Isharegossip har finhackat Tyskland i förbundsstater, städer, distrikt – ända ned till varje skola, som har en egen ”vägg” – och där skrivs det. Könsord, trams och elakheter. Anonymitet garanterad.

När något har hamnat i indexet gäller strikta regler: mediet får inte annonseras eller visas på ett sätt som gör att ungdomar kan komma i kontakt med materialet.

Det funkar förstås inte med nätsidor. Just Isharegossip ligger i skrivande stund på servrar i USA, Lettland och Sverige.

Myndigheten har ett avtal med sökmotorer som Google, Yahoo och Bing om att sajter i indexet inte ska kunna sökas via dem.

Knappar man in url:en kommer man fram förstås.

På en skola ville en 17-årig kille medla mellan en mobbad tjej och hennes plågoandar från sajten. De var inte så anonyma trots allt. Mobbare mobbar både på nätet och skolgården.

Det lyckades så där. Han blev misshandlad och sparkad till medvetslöshet av 20 skolkamrater. Om man nu kan kalla dem så.

Kristdemokratiska familjeministern plockade en lätt poäng: upp med sajten på indexet.

Själv undrar jag hur hon ska lösa gammal (o)hederlig skolmobbning och att tonåringar sparkar en ”kompis” till orörlighet.

Annars är tyska politiker tuffare än svenska när det gäller kommunikationer, kanske för att det finns levande minnen av Gestapo och Stasi.

Den gröne politikern Malte Spitz fick via domstol ut alla data som Deutsche Telekom sparat om hans mobilabonnemang.

Han gav databasen till tidningen Die Zeit som nyss hade gjort en interaktiv karta där man kan följa hans minsta rörelse via 35 000 geografiska positioneringar.

Man kan se när han skickar sms, kopplar upp sig på nätet eller svarar i luren. Han ville förstås väcka opinion mot den datalagring som redan underkänts av författningsdomstolen i Karlsruhe.

Justitieministern är osvensk. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger från FDP, de (äkta) liberalerna, är den som slåss hårdast mot datalagring och vår folkpartistiska EU-kommissionär Cecilia Malmströms försök att tvinga EU-länderna att blockera sajter på nätet.

Ett index där sökmotorer ignorerar vissa sajter känns som ett mindre ingrepp även om det också har sina belackare förstås.

Jag hittar en statusuppdatering på en community som översatt lyder: ”Statusen härmed konfiskerad av Ungdomsskyddsmyndigheten”.