Sverige är nästan det enda landet i Europa där det fortfarande är tillåtet att prata i mobilen utan handsfree när man kör bil.

I går gick nyhetsbyrån TT ut med uppgiften att det fanns en politisk majoritet riksdagens trafikutskott för att införa ett sms-förbud och handsfree-krav för att få tala i mobiltelefon samtidigt som man kör bil.

Nyheten välkomnades av såväl Motormännen som trafikpolischefen i Stockholm.

I dag visar det sig att beslutet i trafikutskottet, som samtliga partier utom Sverigedemokraterna ställt sig bakom, inte innehåller något ställningstagande alls för det kontroverisella handsfree-kravet. Utskottsmajoriteten uppmanar bara regeringen att studera forskningsläget när det gäller mobilprat i bilen och senast under nästa år återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder.

– Jag tycker det är bra att vi först får ordentligt klart för oss vad forskningen säger om det här innan det blir ett beslut, säger trafikutskottets vice ordförande Jan-Evert Rådhström, M.

Infrastrukturminister Catarina Elmsäter-Svärd, M, säger till TT att det inte alls är säkert att trafikutskottets uppmaning leder till att regeringen föreslår sms-förbud eller ens handsfree-krav.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot trafikutskottets beslut. Partiet vill ha ett beslut om sms-förbud och handsfree-krav och tycker att ytterligare utredningar om forskningsläget är onödiga.