Flera företag och myndigheter har skaffat pekplattor till sina anställda och på sådana kan man givetvis jobba med kontorsprogram och hantera pdf-filer. Men eftersom operativsystemet är Apples Ios går det inte utan vidare att köra Windowsprogram.

En lösning på problemet är att köra Windows virtuellt via program som Wyse Pocketcloud Pro och Logmein Ignition. Den största aktören inom området är dock VMware som i mars lanserade appen View for Ipad.

– En vecka efter lanseringen hamnade den överst på Apples lista över mest nedladdade program, säger Vittorio Viarengo, ansvarig för VMwares produktutbud för slutanvändare.

När CS träffar honom har han med sig en Ipad som kopplas till nätet via 3g. Han drar igång Windows 7 och visar att det utan problem går att köra både flashbaserade webbplatser, vilket inte går med Ios, och olika Windowsprogram även i det relativt långsamma nätet.

– Vi har lagt mycket resurser på algoritmerna för att komprimera och försäkra oss om att det inte ska krävas en fet lina för att köra Windows, säger Vittorio Viarengo.

I VMwares utbud finns även produkter för Android, både för pekplattor och telefoner. Vittorio Viarengo visar hur man kan använda en och samma telefon för att växla mellan privatabonnemang och företagsabonnemang.

– Det innebär att man slipper byta telefon eller simkort när man ringer privat men för att det ska fungera krävs det stöd hos operatören, säger Vittorio Viarengo.

Skälet till att VMware satsar så mycket på mobila plattformar är enkelt.

– Analysföretagen har räknat ut att försäljningen av smarta telefoner kommer att gå om pc-försäljningen nästa år. Mobilitet är det som gäller och då är det viktigt för oss att finnas där med produkter som kunderna efterfrågar.

Fakta

Version 4.6 av VMware View stöder funktionen pc-over-ip för Ipad vilket innebär att alla program körs på en server som bara skickar ut skärmbilder till pekplattan. Därmed behöver man inte installera något lokalt på klienten.