Sydkraft, Vattenfall och Gotlands Energi var några av de aktörer som för några år sedan med intresse tittade på bredband i elnätet, men i dag är entusiasmen helt borta.

- Tekniken är för dyr när det blir en småskalig lösning. Vi har 300 till 400 anslutna kunder i Malmö, och det här är en volymprodukt. Dsl-tekniken är billigare, säger Bengt Ekenstierna, vd på Sydkraft Bredband.

Det utvecklingsprojekt för elnätskommunikation, som Sydkraft Bredband tidigare drev, har avslutats.

- Vi gjorde en långsiktig satsning från 1999 till 2002 för att få fram en kommersiell produkt, men det är svårt att konkurrera med adsl, säger Bengt Ekenstierna.

Han menar också att framtiden för bredband i elnätet inte finns i lilla Sverige, utan snarare i länder som Frankrike, Italien och Asien.

Det område där man kanske var först ute med lite större satsningar på bredband i elnätet var Gotland, men även där har bredband i elnätet fått ge vika för andra lösningar. Endast 250 av Gotland Energis kunder är uppkopplade via elnätet. Kommunen gjorde för en tid sedan sin stora bredbandsupphandling och då föll valet i stället på accesstekniker som adsl och radio.

Meningen är att 98 procent av Gotlands invånare ska ha bredband innan den 1 december i år, och även om man skulle vilja hade det inte varit rimligt att välja elnätskommunikation.

- Med den tekniken kan vi inte garantera mer än 0,3 till 0,4 megabits hastighet och det tror jag inte precis slår marknaden med häpnad när bolag som Bostream och Bredbandsbolaget erbjuder hastigheter på 12 megabit, säger Jörgen Johansson, telekomansvarig på Gotlands Energi.

Han berättar att en ny version av tekniken kommer att ge en hastighet på 11 megabit, men det finns ingen kommersiell produkt klar förrän nästa år och Gotland ska ju ha sitt bredband allra senast under december i år.

- Det handlar både om hastighet och pris. Tekniken innebär att investeringkostnaden för kundenheten är dyr, med dsl är däremot kundenheten väldigt billig, säger Jörgen Johansson.
Samtidigt skulle bredband i elnätet ha kunnat innebära ett oberoende för elbolagen, eftersom de då hade sluppit hyra koppar av Teliasonera.

CS prenumeranter kan läsa mer under måndag förmiddag.

Fakta

* Sydkraft Bredband har mellan 300 och 400 kunder som är uppkopplade via elnätet.

* Gotlands Energi har endast 250 kunder anslutna via elnätet.

* Vattenfall leverarar inte bredband via elnätet till några kunder.