Lilla Edet, Gällivare, Staffanstorp, Värnamo – en Ipad-våg sköljer just nu in över landets kommunstyrelser.

Bara under de senaste veckorna har kommunstyrelsepolitikerna i åtminstone två ytterligare kommuner – Gislaved och Halmstad – kunnat kvittera ut varsin egen padda.

Anders Bergenek, administrativ chef på stadskontoret i Halmstad kommun, säger att Ipad-satsningen är en besparing. Kommunen slipper avsevärda print- och portokostnader när kommunstyrelsepolitikerna nu övergår till att läsa möteshandlingar i Ipad istället för att plöja igenom tjocka buntar av pappershandlingar.

– Vi gör bedömningen att den här Ipad-investeringen kommer att betala sig på cirka 1,5 år, säger Anders Bergenek.

Det totala utskicken av möteshandlingar till kommunstyrelsen under ett år motsvarar en ungefär 120 meter hög stapel av A4-papper, enligt Anders Bergenek.
– Vi har också börjat få krav på oss att printa möteshandlingar i färg för att rätt återge exempelvis kartor och det blir väldigt dyrt.

Handlingarna till ett enda sammanträde i samhällsbyggnadsutskottet i januari kostade 23 000 kronor att printa ut, säger Anders Bergenek.

Halmstad valde mellan flera olika surfplattor men fastnade slutligen för Ipad.
– Att det inte blev Samsungs platta berodde framförallt på den mindre skärmstorleken, säger Anders Bergenek.

Sedan det blev känt att kommunstyrelsen skulle få egna paddor har politiker fler nämnder i Halmstad också börjat känna sig sugna. Men när Ipad-frågan härom veckan var uppe i kommunens servicenämnd blev beslutet att avvakta tills man sett om kommunstyrelsens paddprojekt blir framgångsrikt.

– Det är ju klart att det här lockar, men nu handlar det att först om titta på erfarenheterna från kommunstyrelsen. Men sedan är det i alla fall min förhoppning att den här tekniken ska visa sig så framgångsrik att vi kan ta den vidare hela vägen till fullmäktige, säger Anders Bergenek.

Bengtfors kommun var först ut med sammanträdeshandlingar via Ipad redan i oktober förra året. Då handlade om ett begränsat försök för politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott. Försöket har fungerat ”kanonbra”, enligt kommunens it-chef Marcus Holm. I dag är man redo att ta nästa steg.

– Vi går vidare med Ipads till hela kommunstyrelsen inklusive ersättare under våren. Nästa steg är fullmäktigepolitikerna, Det lär inte bli i år, men förmodligen under nästa år, säger Marcus Holm.

Eftersom Bengtsfors var så tidigt ute med Ipad har massor av andra kommuner hört av sig med frågor, berättar Marcus Holm. Det visar sig att den dalsländska kommunen under de senaste månaderna till och med blivit lite av ett pilgrimsmål för Ipad-sugna kommunföreträdare från hela landet.

– Du, jag kan säga dig att jag har varit fullständigt nedringd av kommuner som vill höra sig för om Ipad-projektet. Jag har nog snart pratat med de flesta kommunerna i Sverige om det här. Vi har haft en hel del av dem här på studiebesök också. Det har varit ett oerhört stort intresse, säger Marcus Holm.

Fakta

Här är några exempel på kommuner som skaffat Ipad till sina politiker:

 • Halmstad: samtliga kommunstyrelseledamöter fick varsin Ipad nu i måndags.
 • Gislaved: kommunstyrelseledamöterna kvitterade ut Ipads nu i tisdags.
 • Bengtsfors: arbetsutskottet fick Ipad redan i oktober. Hela kommunstyrelsen får Ipads under våren.
 • Gällivare: kommunstyrelsen har Ipad sedan i februari.
 • Värnamo: Ipad delades ut till kommunstyrelsens ordinarie ledamöter 21 mars.
 • Staffanstorp: kommunstyrelsbeslut 31 januari om att samtliga kommunstyrelseledamöter inklusive alla ersättare ska få varsin Ipad.
 • Lilla Edet: beslut för ett par veckor sedan att köpa in Ipads till kommunstyrelseledamöter.
 • Bergs kommun: Kommunstyrelsen har redan fått sina Ipads, nu utreds om även versksamhetsnämndens ledamöter ska få egna paddor.
 • Järfälla: socialnämndens ledamöter får alla möteshandlingar till egna Ipad.
 • Göteborgs stad: socialnämnden på gång med Ipad till sina ledamöter.
 • Malmö: har köpt in ett sextiotal Ipad till politiska ledamöter och administrativ personal.
 • Öckerö: beslut på gång att förse ledamöterna i nämndernas arbetsutskott samt förvaltningschefer med egna Ipads.
 • Arboga: fullmäktigemotioner med Ipad-krav. Har lett till att kommunstyrelsens arbetsutskott ska testa Ipad nu under våren.
 • Sölvesborg: Ännu inga beslut tagna, men omsorgsnämnden överväger att Ipad-satsning. 

Bengtsfors har också varit med att utforma en speciell Ipad-app för att hantera kommunala sammanträdeshandlingar.
– Eftersom vi var först så tog vi fram ett koncept tillsammans med en leverantör för hur en sådan här app borde se ut, säger Marcus Holm.

Bengtsforsappen är utvecklad av företaget Netpublicator och har köpts in av bland annat socialnämnden i Göteborg där politikerna ska börja använda den i sina Ipad.