De framgångar som Google haft med sina webbaserade produkter har inneburit att Microsoft tvingats till ett motdrag. Det utgjordes inledningsvis av hyrtjänsten Business Productivity Online Suite, Bpos som nu har bytt namn till Office 365.

Bland de större internationella kunderna finns American Express och McDonald’s medan Cloetta, Röda Korset och Getinge hör till de första i Sverige som kör Microsofts molntjänster.

Nu är det dags för en bredare testrunda vilket innebär att Office 365 släppts i en publik betaversion i 38 länder, däribland Sverige.

Samtidigt lanseras även Office 365 Marketplace där de som använder Office 365 kan hämta olika program som fungerar ihop med den nya molntjänsten. Enligt Microsoft finns det 40 program och 400 tjänster att ladda ner från start.

Office 365 finns i två olika utföranden, en för företag med upp till 25 användare och en version för större företag. Microsoft uppger att drygt 100 000 företag redan anmält intresse för den nya produkten varav 70 procent har färre än 25 anställda.

Urban Johansson, pr-ansvarig på Microsoft, uppger att man kommer att ha flera olika prisnivåer beroende på hur många användare som ska anslutas samt vilka av komponenterna som ska användas. I den mest avancerade nivån får man inte bara alla de moduler som ingår i Office Professional utan även samarbetstjänster som Sharepoint Online, Exchange Online och Lync Online.

Då kan priset per användare och år hamna kring 1 800 kronor medan de som nöjer sig med mer basala funktioner kan komma undan med 50 kronor.

– Priserna sätts på årsbasis för att undvika överraskningar för företagen under åtet, säger Urban Johansson.

Han säger att den färdiga versionen av Office 365 kommer senare under året men kan inte uppge något exakt datum.

Fakta

Office 365 (före detta Bpos) innehåller versioner av Exchange, Sharepoint, Office Live Meeting och Office Communications. För företag med mindre än 50 användare är startpriset 63 euro per användare och år.
Google Apps, som innehåller kontorsprogram, e-post, chatt och videokonferenser, kostar 40 euro per användare och år. Elever och lärare använder produkterna gratis, även Microsofts kommande Office 365 for Education.