I både Iphone och Ipad har en dold fil upptäckts där information om var användaren befinner sig och tidpunkten registreras. Uppgifterna sparas okrypterat och följer dessutom med i den inbyggda backupprocessen. Det upptäckte två dataforskare som på onsdagen offentliggjorde det i en blogg.

Filen upptäcktes av en slump när en av forskarna bestämde sig för att undersöka vad Apples mjukvara tar backup på. Där upptäcktes att en av filerna innehöll koordinater och tidsangivelser som gick tillbaka nästan ett år tillbaka. Med tanke på när uppgifterna började registreras drar forskarna slutsatsen att registreringen påbörjades i samband med att Ios4 kom ut.

Eftersom filen följer med i backupen kan den enkelt överföras mellan enheter utan att användaren får reda på det. Med andra ord sparas samma uppgifter även om du köper en ny telefon eller pekplatta och väljer att överföra data genom Apples backuptjänst. Registreringen går inte heller att stänga av enkelt. För det krävs först att man jailbreakar telefonen, vilket i sin tur gör att garantin upphör att gälla.

Att registrera positioner är kontroversiellt med hänsyn till användarens integritet. Med hjälp av positioneringsdata kan man detaljerat kartlägga hur en specifik person rör sig. Redan i dag sparas positioneringsdata av mobiloperatörer utan samtycke som kan användas som bevis i domstol, men då krävs även ett domstolsbeslut för att få tillgång till den.

Medieanalytikern Joakim Jardenberg är kritisk mot att Apple registrerar positioner.
– Informationen är ohyggligt detaljerad och löjligt tillgänglig, säger han till Svenska Dagbladet.

Joakim Jardenborg har ingenting emot att hans position registreras, men han är upprörd över att informationen sparas okrypterat och tillgänglig för alla som vet hur man får läser filen.

– I tullen skulle de mycket väl kunna få för sig att göra en backup på min dator och då hade den informationen varit ute, säger han.

Apple har än så länge inte kommenterat uppgifterna.