Andreas Sjöström är precis hemkommen från ett möte med chefen för Microsofts hårdvarulabb och avslöjar villigt några av de trender som han sett kring produkter baserade på Windows Mobile:

  • Skillnaden i storlek på mobila enheter kommer att öka: fler mycket mindre enheter och fler mycket större enheter.
  • Mobila enheter kommer att begåvas med extremt mycket mer minne än dagens.
  • Batterilivslängden förändras inte. I stället blir batterierna mindre och kan försörja fler tekniker.

Andreas Sjöström är mobilitetsexpert på konsultbolaget Sogeti där han är tekniskt ansvarig för flera projekt kring mobila lösningar. Han har till exempel varit inblandad i ett av Europas största utrullningar av en serviceplattform där handdatorer ersatte papper hos servicepersonalen.

Unik insyn
Mycket av Andreas Sjöströms arbete är inriktat på Microsofts plattformar Pocket PC och Smartphone som han fått en unik insyn i efter ett otal möten med Microsofts utvecklare.

Fyra år i rad har Microsoft utnämnt honom till Most Valuable Professional på mobilitetsområdet, en utmärkelse som han bara delar med ytterligare en svensk.

– Utmärkelsen innebär att jag får öppna kanaler in i Microsoft produktutvecklingsgrupper inom mobilitetsområdet, personliga kontakter, regelbundna statusuppdateringar och möjlighet att påverka produktutformning, säger Andreas Sjöström.

Nyligen deltog han i Microsofts utvecklarmöte kallat Mobius där nya trender och framtidsscenarion målades upp.

– En av synpunkterna som jag fastnade för var att konvergenstrenden anses ha gått för långt. Man tröttnar på prylar som gör många saker mediokert. Ta mp3-spelaren som exempel. Visst finns utrymme för mp3-spelare i mobiltelefonen och en del använder den säkert, men det är ingen slump att dedicerade mp3-spelare blivit så populära trots att de flesta nya mobiltelefonerna i dag kan spela mp3, säger Andreas Sjöström.

Tio perspektiv
Detta innebär dock inte att mobiltelefonerna får färre funktioner framöver.

– Prisraset på mobila enheter avstannar och i stället kommer priset möjligen att gå upp något igen. I gengäld får kunden fler tekniker i samma enhet, till exempel stöd för trådlösa nätverk, gps och så vidare, säger Andreas Sjöström.

Han har varit verksam som utvecklare av mobila system sedan slutet av 1990-talet. I december 1999 sammanfattade han tio kritiska perspektiv för företag att ta till sig vid utvecklingen av mobila system. (Se faktaruta.)

Andreas Sjöström anser att punkterna håller än och att varje perspektiv i stort sett har uppfyllts.

– För fem år sedan omgavs dessa perspektiv av mobiloperatörernas och telefontillverkarnas falsksång med refrängen: sms, wap, mobilt internet är något annat än det riktiga internet, alla ska alltid vara uppkopplade med vår underbara täckning.

Låt behoven styra
– Nu har verkliga mobila lösningar funnit sin väg in i det multinationella företaget såväl som in i grannens enskilda firma. Handdatorer och smarta telefoner med stöd för både lokal lagring och kommunikation över det riktiga internet har blivit verklighet i dag, säger Andreas Sjöström.

Vilket råd kan han då ge till de företag som nu ska börja utveckla mobila system?

– Företag lägger i allmänhet för mycket pengar på säkerhetsaspekterna i sina mobila lösningar. Kedjan är inte starkare än sin svagaste länk. Varför investera en förmögenhet i tid och pengar för att göra den mobila lösningen säker som en bunker om informationen inte är mer intressant för en utomstående än din matinköpslista eller om informationen sedan lagras och skickas okrypterad över internet från huvudkontoret?

– Om någon verkligen vill åt informationen så vore det ju enklare och billigare att avlyssna huvudkontoret än att fara efter serviceteknikerna? Låt de verkliga behoven styra.

Fakta

I december 1999 sammanfattade Andreas Sjöström tio kritiska perspektiv för företag att ta till sig vid utvecklingen av mobila system. Han tycker punkterna håller än och att varje perspektiv i stort sett har uppfyllts:

Mobila lösningar kommer att förlänga befintliga processer och system med "var som helst"- och "när som helst"-funktioner.
Använd mobila lösningar för att förstärka konkurrenskraft. Vad är ditt erbjudande på den digitala marknadsplatsen?
Affärsfördelar kommer inte att drivas av kalender- eller anteckningsfunktionalitet. Tänk på mobilitet på rätt sätt.
Mobila lösningar kommer att öka hastigheten i de flesta affärs- och teknikaspekterna. Upp på banan eller bli överkörd!
Mobila lösningar är här i dag. Att alltid vara uppkopplad från var som helst är en vanlig vision. Vänta inte på visionen, bli mobil i dag!
Förbered dig på besvikelser. Som med all ny teknik, vänta dig mer hype än verklighet i början, men verkligheten kommer att hinna ifatt.
Fråga verksamheten de rätta frågorna. Förbered dig att ändra interna och externa processer.
Utvecklingsprojekt kommer att drivas av ett systemintegrationsfokus. Återanvänd dina erfarenheter!
Konkurrensfördelar vinns genom att röra sig framåt. Börja röra dig.
Förlora inte siktet på affärsfördelar i teknikdjungeln!
Andreas Sjöströms nya 10-punktsprogram för framtiden inom mobilitet finns på www.sogeti.se/mobil2010

Ålder: 32 år.
Familj: Marie ("världens bästa fru"), Alexander (11), Rebecka (9), Chico (vovve).
Utbildning: treårigt tekniskt gymnasium
Karriär: Microsoft (1991–1996), Cap/Sogeti (sedan 1997)
Teknisk skribent och författare
Fritid: Familjen. Gitarr. Fotografi. Bordtennis.
Dold talang: Mästare i L'ami (biljardliknande sport). "Ibland är dock talangen dold även för mig…"
Favoritteknikpryl: Motorola MPx220, "en suverän Windows Mobile Smart-phone".