Sony bekräftar att det var ett "externt intrång" som gjorde att de tvingades ta ner onlinetjänsten för Playstation 3, Playstation Network och mediestreamingtjänsten Qriocity. Tjänsterna har legat nere sedan i torsdags, svensk tid. I går meddelade Sony i ett blogginlägg att de arbetar med att ”återuppbygga systemet för att stärka infrastrukturen i nätverket”. Det sägs dock inget om hur länge tjänsterna kommer ligga nere.

När tjänsterna togs ner riktades misstankar mot hackargruppen Anonymous, som tidigare förklarat krig mot Sony efter företagets dispyt med den enskilde hackaren George Hotz, som bland annat har hackat Playstation 3. Anonymous har dock förnekat inblandning. "För en gångs skull var det inte vi", säger de, och hävdar istället att Sony pekade ut dem för att dölja sina interna serverproblem.

Förmodligen rör det sig om ett individuellt intrång och ingen ddos-attack, skriver IDG News, vilket också skulle förklara att det tar så lång tid att klara upp. Playstation Network har omkring 70 miljoner användare. Användare har uttryckt oro över att för att deras kontokortsuppgifter ska ha kommits över i intrånget.

Enligt Reuters var vinsten för tjänsten över fem miljarder kronor för 2010. Fem dagars nedtid borde betyda ett inkomsttapp på omkring 70 miljoner.