Microsoft har lanserat en första publik betaversion av Office 365 med en tillhörande marknadsplats. Här ska programutvecklare ska kunna göra sina produkter tillgängliga för andra.

– Redan nu finns det stort intresse för svenska utvecklare att kunna bidra med sina produkter, säger Niklas Danell som är produktchef för Office 365.

Lanseringen av marknadsplatsen i Sverige sker troligen före årets slut, i samband med lanseringen av Office 365 enligt Niklas Danell.
Han säger att många av de program som utvecklas kommer att bli viktiga byggstenar för utvecklingen av molnversionen av Sharepoint.

– Särskilt för mindre företag som kör Sharepoint Online kan det förenkla mycket att lägga till olika molnprodukter utan att man behöver köpa konsulttid.

Bland de mest populära produktkategorierna märks verktyg för dokumenthantering, samarbete och stöd för processer i olika industrier.

Office 365 Marketplace innehåller i dagsläget ett hundratal program och flera hundra tjänster som utvecklats av Microsofts partner för att fungera ihop med både Exchange, Lync, Office och Sharepoint.

– Tidigare har det inte funnits något bra sätt att distribuera program och tjänster som utvecklats för Sharepoint så detta är ett steg i rätt riktning säger Gartners analytiker Mark Gilbert till CS systertidning Network World.

På den nya marknadsplatsen är det Microsoft som står garant för kvaliteten. Det sker genom certifieringsprocessen Microsoft Platform Ready som ska dra igång så snart Office 365 går från betastadiet till en färdig, kommersiell produkt.

– För svenska kunder kommer det både att handla om regionalisering av apparna och att det måste finns någon som tar lokalt ansvar för produkterna, säger Niklas Danell.

Fakta

Office 365 (före detta Bpos) innehåller onlineversioner av Exchange, Sharepoint, Office Live Meeting och Lync.

Från Office 365 Marketplace kan man handla olika program som fungerar ihop med den nya molntjänsten.

Office 365 finns i två olika utföranden, en för företag med upp till 25 användare och en version för större företag.