Förra veckan gick två säkerhetsexperter ut med att att de hittat en hemlig fil som sparar användarens koordinater i Apples mobiloperativsystem Ios4. Sen uppgifterna blivit kända har flera personer bekräftat att filen finns och att den innehåller koordinater och tidstämplar. Nu har Apple stämts av två användare i Florida för att olovligen samlat in informationen.

– Vi stämmer specifikt för att Apple i stort sett övervakar människor vart de än går, säger en av målsägandens advokater till nyhetsbyrån Bloomberg.

Även om det endast är två personer som står bakom stämningen är ambitionen att representera hela den grupp Iphone och Ipad-användare som har fått sina positioner sparade i den hemliga filen. De kräver även att få pengarna tillbaka eftersom de uppger att de inte skulle köpt produkterna om de vetat om att deras positioner sparas i dem. Enligt stämningen har ingen av dem gått med på att uppgifterna sparas och loggningen att den fortsätter även om enhetens gps stängs av.

– Den federala polisen måste få godkänt av en domstol för att få samla in den här typen av information, men Apple gör det utan domstolsbeslut, säger advokaten enligt Bloomberg.

Hur mycket de två användarna kräver av Apple är inte specificerat i stämningsansökan.