Den senaste tidens skandal kring Apples registrering och lagring av positioneringsinformation i operativsystemet Ios har dragit in flera aktörer in i kontroversen. Även Google har fått svara på kritiska frågor om hur de hanterar positionering i Android och nu känner sig även Microsoft sig manade att förklara sin policy om loggningen i Windows Phone 7.

Enligt företaget samlar Windows Phone 7 bara in positioneringsdata om en användare tillåter det. Informationen som samlas sparas i en databas.

Microsoft uppger att databasen har byggts upp på två sätt. Dels genom att ett anställda har skickats ut i en bil med en mobiltelefon för att samla in information från mobilmaster och trådlösa accesspunkter. Sedan jämförs den insamlade datan med information från en gps. Dessutom låter Microsoft användarna själva samla in information till databasen. När en användare har både det trådlösa nätverket och gps-tjänsten aktiv samlar Microsoft in data och bygger på databasen.

Eftersom Microsofts marknadsandel inom smarttelefoner fortfarande är liten har mest kritiken riktats mot Apple och Google. Apple insamlande av data har hittills resulterat i att flera länder granskar företagets agerande och en stämningsansökan har lämnats in i Florida. Även Google har fått svara på frågor från myndigheter om hur företaget samlar in positioneringsdata, men än så länge har Microsoft sluppit undan. Att Microsoft nu ändå förklarar hur de samlar in positioneringsdatan är alltså på eget initiativ. Visserligen svarar företaget på många av de frågor både Apple och Google har fått, men lämnar även en del obesvarade.

Till exempel framgår det inte hur länge datan sparas eller om positioneringsdatan även sparas lokalt på enheten eller bara i databasen.