Google vill ha fler betalande kunder till företagsversion av Google Apps och inför därför en ny betalningsmodell. Från och med nästa vecka blir det möjligt att betala per månad, i stället för per år, som tidigare varit fallet. Med "The flexible plan" som Google kallar det, kan företag betala fem dollar per användare och månad. Årstjänsten, som kostar 50 dollar per användare kommer att finnas kvar.

”Företag kan lägga till eller ta bort användare som de vill och kommer automatiskt att faktureras den rätta summan”, skriver Hunter Middleton, som jobbar med Google Apps, i ett blogginlägg, och tillägger att de hoppas att förändringarna kommer få fler företag att ansluta sig till betalningstjänsten.

Men samtidigt som Google lättar på bindningstiden så sänks gränsen drastiskt för antalet användare som får använda gratistjänsten Google Apps for free. Från och med den 10 maj måste alla företag med över tio användare ansluta sig till betalningstjänsten. Den tidigare gränsen gick vid 50 användare. Skolor, som använder skolversionen samt ideella föreningar omfattas inte av den nya gränsen.

De nya reglerna kan ses som en förberedelse inför Microsofts konkurrerande hyrtjänst Office 365 (före detta Bpos), som släpps i skarp version senare i år. I Office 365 finns flera olika prisnivåer, från den enklaste mejlversionen, som kostar två dollar per användare och månad, till 24 dollarstjänsten som ger tillgång till publiceringsverktyget Sharepoint, e-postsystemet Exchange och samarbetsplattformen Lync.

Gartneranalytikern Matt Cain säger till IDG News att det inte kommer vara populärt att Google nu låter alla företag med över tio användare betala för tjänsten.

– Det kommer förmodligen att ge en push åt Microsofts Office 365 mot småföretag. Det är dock förståeligt att Google vill tjäna pengar på den här viktiga marknaden, säger Matt Cain.

Fakta

Office 365 (före detta Bpos) innehåller bland annat dokumenthantering, mejl, publicerings-, samarbets- och kommunikationsverktyg. Privatpersoner kan använda gratistjänsten Office Web Apps som innehåller webversioner av Word, Excel och Powerpoint.

Med Google Apps kan privatpersoner gratis använda bland annat mejl, dokumenthantering, kalender och chatt. I företagsversionen finns dessutom videokonferensmöjligheter och lagring.

Både Google och Microsoft har gratisversioner anpassade för skolor.