Att mobilanvändares geografiska position registreras i bland annat Iphone och Android-mobiler har väckt stor uppmärksamhet under den senaste veckan. Apple, som hittills varit snåla med kommentarer, redovisar nu sin bild av det hela i ett pressmeddelande.

Apple börjar med att tillbakavisa att de spårar eller loggar Iphoneanvändare. Istället, skriver det, samlar de in data över Wi-Fi-hotspots och mobilmaster, som kan ligga flera mil från mobilen. Tillsammans med liknande information från andra mobilanvändare används datat för att kunna beräkna mobilens position när det efterfrågas. Därför är det inte Iphonens position som går att läsa av, utan positionen på de Wi-Fi-hotspots och mobilmaster den har befunnit sig i närheten av, menar Apple. Att beräkna positionen på det här sättet går mycket snabbare än om enbart gps:en skulle användas, enligt Apple.

”Att tillhandahålla snabb och tillförlitlig positioneringsinformation till mobilanvändare och samtidigt behålla deras säkerhet och integritet har lyft några tekniskt mycket komplexa frågor", skriver Apple, och fortsätter: "Användarna är förvirrade, delvis på grund av skaparna av denna nya teknik (inklusive Apple) inte har informerat tillräckligt om dessa frågor hittills."

Att telefonen fortsätter att samla in positioneringsdata även efter att funktionen har inaktiverats skyller Apple på en bugg i mjukvaran, något Apple planerar att åtgärda inom några veckor.