Efter att i många år ha skickat med det enkla Officepaketet Works med nya datorer har tillverkarna fått ett nytt alternativ: gratisvarianten Starter Edition av Microsofts populära Office 2010. Det levereras gratis med nya datorer och går inte att skaffa på något annat sätt.

Tanken är att Office Starter ska duga för hemanvändare, samtidigt som det lockar till köp av betalversioner av Office.

Microsoft hoppas få in en del pengar genom annonser som visas i det nedre högra hörnet av programmen i Office Starter.

På webben kan man hitta uppmaningar om att bojkotta Starter Edition, som består av ordbehandlaren Word Starter och kalkylprogrammet Excel Starter.

Men faktum är att Starter Edition räcker långt. Mycket långt.

När jag tänker på människor i min närhet som använder Officepaket kommer jag inte på en enda som inte skulle klara sig med Starterversionen av Excel, vad gäller kalkyler som de skapar själva.

Även om Microsoft har skurit bort funktioner med förskärare så gäller det främst möjligheten att skapa innehåll, inte att titta på och använda det.

Pivottabeller för dataanalys är ett exempel. Sådana går inte att skapa i Excel Starter Edition, men om man öppnar en fil skapad med den fulllödiga versionen av Excel så visas pivottabeller i den.

Att färre filformat hanteras torde inte vara ett så stort problem, eftersom vanliga Excelfiler och även Opendocumentformatet som används i Openoffice hanteras.

Det allvarligaste problemet är att makron inte kan köras.

Att de inte kan skapas och redigeras må vara hänt, men eftersom makron ibland finns i kalkyler som skapas på företag kan begränsningen i Excel Starter mycket väl innebära att man inte kan använda jobbkalkyler på hemdatorn. Det är definitivt en begränsning för många.

Precis samma resonemang gäller för skräddarsydda tilläggsfunktioner av typen add-in. Inte heller sådana kan köras i Excel Starter.

Annars tycker jag att valen av funktioner som tagits bort i Excel Starter är rimliga, under förutsättning att det känns okej att betala runt 2 000 kronor för ett fullständigt Officepaket.

Hur många sitter hemma och skapar pivottabeller, anslutningar till externa datakällor, regler för validering av data, länkar för konsolidering eller kommentarer?

Prestandamässigt finns inget att anmärka på när jag kör Excel Starter på den bärbara Lifebook som jag lånat av Fujitsu.

Annonserna som visas stör inte särskilt mycket på en normalstor bildskärm.

På en minibärbar med lägre upplösning är det lite värre.

Jag kan också leva med de uppmaningar om att köpa en full version av Office som visas när jag försöker använda funktioner som inte hanteras.

Knäckfrågan är om jag själv, som ofta gör kalkyler, skulle kunna använda Excel Starter hemma. Ja, det skulle jag definitivt. Det går utmärkt att räkna och att skapa diagram med Excel Starter.

Fakta

Vad: Excel Starter som tillsammans med Word Starter utgör Office Starter Edition.

Leverantör:
Microsoft.

Tillgänglighet: Endast på nya Windowsdatorer.

Pris: Gratis.

Kommentar: Excel Starter är en begränsad version av Excel.