Under två dagar med start 10 maj ska Googles utvecklarteam presentera en lång rad nyheter som berör allt från Android till utvecklingsverktyg, Chrome OS, Google Web Toolkit och molntjänsten App Engine.

Bland de många svenska utvecklare som ska delta på Google I/O i San Francisco märks Per Jonsson, utvecklare på konsultbolaget IT-Huset. IT-Huset fokuserar främst på utveckling för företagsmarknaden med allt från dokumenthantering till kommunikation och presentation.

Per Jonsson berättar att mycket fokus just nu ligger på program som ska köras på pekplattor med Android 3.0 som operativsystem.

– Jag har länge gått och väntat på Google I/O där jag hoppas få mer konkret information när det gäller utveckling på nya Android 3.0. Dessutom hoppas jag få mer info om hur man på bästa sätt knyter ihop mobil utveckling med molnet samt utöka vårt kontaktnät och lära av andra, säger Per Jonsson.

Googles operativsystem Android har fått stort genomslag på både mobiler och pekplattor men under utvecklarkonferensen förväntas Google även att kunna presentera den färdiga versionen av Chrome OS, ett operativsystem som ska användas på vanliga bärbara datorer.

Chrome OS har tidigare visats upp på en testdator, CR48 som Google levererat till ett antal utvecklare, och mycket tyder på att pc-leverantörer som Asus ska komma med sina första kommersiella produkter senare under sommaren. Fördelen med denna typ av datorer är priset och Asus har börjat flagga för en dator med skärm på tio tum som bara kostar 1 500 kronor.

Under Google I/O kan utvecklarna välja mellan ett 80-tal tekniska seminarier kring olika ämnen. Bland dessa finns flera som belyser olika typer av molntjänster, exempelvis App Engine for Business som förväntas få en del viktiga pusselbitar på plats lagom till konferensen. Det gäller inte minst databaskopplingar, administrationsmoduler och system för hantering av betalningar.

Fakta

Minst 5 500 utveclare förväntas komma till Googles utvecklarkonferens som pågår 10-11 maj i San Franciscos konferenscenter Moscone.

Redan 9 maj får dock vissa utvalda möjlighet att delta på I/O Boot Camp på Mission Bay Conference Center.

Programmet finns på: google.com/events/io/2011