Apple har ännu inte aviserat att förvärvet är klart. Men mycket tyder nu på att spekulationerna om att Apple skulle köpa Icloud.com redan besannats.

Affären har föregåtts av omfattande spekulationer i USA. Först rapporterade nyhetssajten Giga OM i förra veckan om affären, med hänvisning till anonyma källor på Apple. Enligt dessa ska Apple ha betalat svenska företaget Xcerion 4,5 miljoner dollar, motsvarande 28 miljoner kronor, för Icloud.com.

Efter Giga OMs uppgifter har ett flertal andra nyhetssajter uppgivit att en affär är på gång, däribland bloggen Digital Daily, som är en del av Wall Street Journals nyhetssajt All Things Digital. Även där citeras anonyma källor.

Förvärvet skulle vara ett led i en omfattande satsning på molntjänster från Apples sida, uppger IDG News. Bland annat ska Apple vara på gång att lansera nya molnbaserade musik- och lagringstjänster.

Genom att köpa Icloud.com skulle Apple både få tillgång till själva domänen och namnet Icloud för kommande musik- och lagringtstjänster.

Computer Sweden har sökt Apple i Sverige för en kommentar, men företaget avböjer.

Inte heller Daniel Arthursson, teknikchef och grundare till Xcerion, vill kommentera uppgifterna om en affär.

– Vi har valt som policy att ställa oss utanför alla spekulationer, säger han till CS.

– I dagsläget är vi helt fokuserade på att göra vår molntjänst Cloud Me till ett nytt varumärke.

Fakta

Sedan tidigare har svenska företaget Xcerion en onlinetjänst för lagring, med namnet Icloud. Företaget bytte dock namn på tjänsten till Cloud Me tidigare under månaden. Och företaget registrerade domännamnet Cloudme.com för endast tre veckor sedan. I skrivande stund pekar Icloud.com-domänen till Xcerions molntjänst Cloud Me och enligt Whois-registreringen så ägs sajten fortfarande av Xcerion.