Lagstiftare inom EU har lagt fram planer på att införa ett centralt filter som är tänkt att skapa ett ”enhetligt och skyddat internet” i Europa. Flera medborgarrättsgrupper har kritiserat förslaget och jämför det med internetcensuren i Kina.

I februari höll EUs ministerråd ett hemligt möte det juridiska forumet, Law Enforcement Work Party (LEWP), där politiker diskuterade planer på att skapa vad som kan beskrivas som ett virtuellt schengenavtal.

Avtalet skulle kräva att europeiska internetleverantörer blockerar ”olagligt innehåll” utanför EUs gränser baserat på en central svartlistning av webbplatser. Det är ännu inte känt vad som räknas som olagligt innehåll.

Förslaget har mötts av stor kritik från medborgarrättsgrupper som ser planerna som ett hot mot demokratin och yttrandefriheten.

– Det här förslaget kommer att användas som ett rättfärdigande av varenda förtryckarstat i världen som vill införa censur. Det mest absurda av allt är att priset för ett sådant förslag är begränsningar i demokratin, yttrandefriheten och ekonomin. Det finns ingen analys av fördelarna med ett sådant filter, säger Joe McNamee på European Digital Rights (EDRI).

Andra kritiker anser att det aldrig fungerar att införa sådana begränsningar. Teknikskribenten Glyn Moody skriver i sin blogg att svartlistning av webbplatser fungerar dåligt, även i Kina.

– Se bara hur full av hål den stora brandväggen i Kina är. Den har skapats och finslipats av experter med enorma resurser. Svartlistningar fungerar inte, och även om det skulle fungera är det skandalöst att EU ens överväger att införa ett sådant filter utan minsta samvetskval, skriver Glyn Moody.

Det finns även oro för att oskyldiga webbplatser kan bli svartlistade. I Australien där ett liknande filter har föreslagits medgav landets it-minister, Stephen Conroy, att det fanns anledning till oro över att ett sådant filter kan komma att omfatta lagligt innehåll.

IDG News