Analysföretaget IDC har kommit med en ny rapport som visar att Samsung lyckats särskilt väl i Europa där man för första gången passerat Nokia. Under det senaste året lyckades Nokia bara skeppa 12,6 miljoner telefoner medan Samsung är uppe i 13,2 miljoner lurar.

Det innebär att Samsung har en europeisk marknadsandel på 29,3 procent medan Nokia halkat ner till 27,9 procent. I segmentet för smarta telefoner framstår dock Apple som den största vinnaren med en tillväxt på hela 48,9 procent där man under senaste året lyckades sälja 4,4 miljoner Iphone. Detta innebär att Apple har en marknadsandel på 20,8 procent medan Nokia ligger på 19,6 procent.

Googles operativsystem Android har fått en stabil ställning på marknaden för mobiltelefoner där man nu, enligt IDCs senaste uträkningar är uppe i 35,7 procent. Allra bäst med att få ut telefoner med Android är Samsung. Den koreanska leverantören har dock valt att inte låsa sig vid bara en plattform och i Samsungs utbud finns även telefoner med Windows Phone samt egna plattformen Bada. Denna strategi är ganska klok, anser Francisco Jeronimo analyschef på IDCs mobilavdelning. Till CS säger han att det kan vara riskabelt att göra sig beroende av en enda leverantör.

– Om Google skulle börja ta betalt för Android eller välja att ge vissa utvalda leverantörer särskilda förmåner kan det vara bra att ha flera alternativ att välja mellan, säger Francisco Jeronimo.
Han anser att både Bada och Windows Phone fyller viktiga funktioner för att ge en balans på marknaden.

– För Samsung har Bada inneburit att man i högre utsträckning än med Android kan påverka telefonernas innehåll och de tjänster man vill erbjuda.

I IDCs rapport finns inga exakta uppgifter kring marknadsandelar för Windows Phone och Bada. Enligt den senaste mätningen från analysföretaget Canalys har Samsung dock lyckats ganska bra med satsningen på Bada. Under årets första kvartal såldes närmare 3,5 miljoner Badatelefoner vilket innebär att detta udda operativsystem faktiskt utklassar Windows Phone.

Canalys uppger nämligen att det bara sålts drygt två miljoner telefoner med Microsofts operativsystem under första kvartalet. Och det är siffror som rör den totala världsmarknaden till skillnad från IDCs senaste rapport som bara berör den europeiska försäljningen.

Fakta

Under det senaste året har tillväxen av smarta telefoner ökat med 76 procent i Europa, enligt IDCs European Mobile Phone Tracker.

Android har en marknadsandel på 35,7 procent, Apples Ios har 20,8 procent och Symbian har halkat ner till 20,5 procent.