Microsoft har närmare en halv miljard användare av Live Messenger men kan efter ett köp av Skype få tillgång till ytterligare 663 miljoner.
– Jag ser stora fördelar för Microsoft att på sikt integrera de båda tjänsterna och dramatiskt öka användarbasen för Live, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Han anser att det finns ett stort överlapp mellan Microsofts kommunikationsplattform Live Messenger och Skype.
– Som varumärke är dock Skype mycket starkare när det gäller tjänster för chatt, internettelefoni och videokonferenser och dessutom skulle köpet innebära att Microsoft får tillgång till en del bättre teknik, säger Leif-Olof Wallin.

I Microsofts utbud för företag finns även Lync, ersättaren till gamla Office Communications Server. Men Gartners analytiker anser inte att det finns någon konkurrenssituation mellan Lync och Skype.
– Lync är ju en företagsintern produkt med kopplingar till publik telefoni, men den är inte är tänkt att användas utanför kontoret på samma sätt som Skype.

Även på telefonisidan kommer Skype att bli en viktig komponent i Microsofts utbud.
Microsofts affärsområdeschef för mobiltelefoner Peter Wissinger säger att Microsoft är på gång med att integrera Skype i det utbud av program som levereras ihop med Windows Phone.
– Vi demonstrerade en Skypeklient för Windows Phone under Mix-konferensen i april och en färdig version förväntas anlända under andra halvåret.