Får man tro det uppgifter som kommer från utvecklarkonferensen Google I/O är det rejäl fart på både utrullningen av telefoner och program som bygger på Android.

Google uppger att man har 450 000 personer som deltar i utvecklingen av program för Android Market. På denna marknadsplats finns det totalt 200 000 program och statistiken visar att det har skett 4,5 miljarder nedladdningar till pekplattor och telefoner. Antalet enheter uppgår nu till 100 miljoner och då går det att välja på 310 olika modeller från 36 tillverkare och 215 operatörer.

Under senare tid har framgångarna för Android inneburit att denna plattform blivit större än Apples men när det gäller antalet program ligger Apple fortfarande i topp eftersom det finns 350 000 program för Iphone och Ipad.

Apples pekplatta Ipad dominerar fortfarande stort men det är egentligen först nu som de riktigt heta pekplattorna med Android börjar rullas ut. Bland dessa märks Samsungs tiotummare Galaxy Tab 10.1 som Google satsar stort på som referensplattform och delar ut till alla de 5 000 deltagarna på Google I/O.

Galaxy Tab 10.1 väger under 600 gram och har ett 3g-modem som stöder mobilt bredband upp till 21 megabit per sekund. Den är 8,6 millimeter tjock, har processorer med dubbla kärnor och använder version 3.0 av Googles operativsystem Android. Pekplattan ska börja säljas i Sverige i nästa månad med ett ingångspris på 5 500 kronor.