Under hösten kommer Google att introducera en ny version av operativsystemet Android. Det kallas Ice Cream Sandwich och ska gå att använda både på mobiltelefoner och pekplattor.

Bland de nyheter som kommer i denna version är utökat stöd för den trådlösa tekniken nfc, närfältskommunikation, en teknik som allt fler bygger in i telefonerna. Under veckans utvecklarkonferens Google I/O ges exempel på hur tekniken kan användas.

En grupp forskare på Stanfords Mobisocial lab har presenterat ett system där man kopplar ihop mobiltelefoner med pekplattor via nfc. Därefter kan använda peer-to-peer-teknik för att dela på både program, bilder och videofilmer från Youtube. Med tekniken som man kallar 0-click ska det hela ske utan att man behöver starta något särskilt program eller navigera i telefonernas menysystem.

Googles presentation av tekniken går att se på ett videoklipp på Youtube där företagets tekniker Nick Pelly och Jeff Hamilton förklarar vad nfc är och hur tekniken kan användas ihop med Androidprodukter.

– Tekniken skiljer sig från bluetooth genom att det är så mycket enklare att koppla ihop de olika enheterna och komma igång med fildelningen direkt, säger Nick Pelly.

Google har lovat att förse utvecklare med programmeringsgränssnitt för den nya tekniken vilket lär innebära att den börjar dyka upp i en lång rad av de appar som dyker upp på Android Market framöver.