Chrome OS har funnits ute i betaversion ett tag men är nu en färdig produkt som Google anser ska göra underverk när det gäller att snabba upp datorerna. Under onsdagens lansering säger Googles grundare Sergey Brin att det är "slut med den tortyr som det innebär att hantera datorer som bygger på Windows". Han avslöjar att det bara är 20 procent av Googles anställda som använder Microsofts operativsystem, resten har gått över till Linux eller Mac OS.

Googles nya operativsystem bygger på en kompakt Linuxkärna där alla program hanteras i webbläsaren. Det innebär att datorerna startar på några sekunder. Eftersom man inte kan installera några program på datorerna är tanken att man främst ska använda Googles utbud av molnbaserade kontorsprogram och liknande. Därtill meddelar Google att man kommer att samarbeta med både VMware och Citrix som ska komma med produkter som gör det möjligt att komma åt affärssystem på Chromedatorerna.

Google uppger att man genomfört undersökningar på 400 företag och kommit fram till att 75 procent av användarna skulle kunna gå över till en webbaserad modell och alltså därmed kunna nöja sig med en dator som bygger på Chrome OS.

De första datorerna med Chrome OS ska börja säljas 15 juni och först ut är Acer och Samsung. Samsung har satsat på en bärbar modell som har en skärm på 12,1 tum och ett pris på 500 dollar (3 200 kronor). Acers dator, med skärm på 11,6 tum, säljs ihop med ett 3g-abonnemang i USA där operatören Verizon uppger att priset ligger på 350 dollar. Enligt Google ska datorerna även säljas i Europa men ännu finns inga uppgifter kring eventuella lanseringar i Sverige.