Amerikanska Netsuite trappar upp på molntjänster, både för att leverera affärssystem på kran och för att låta kunder och partner vidareutveckla företagets mjukvara. Under en användarkonferens i San Francisco höll vd Zach Nelson ett tal, där han sade att Netsuites utveckling inom två år sannolikt blir helt baserad på molnplattformen Suitecloud.

Företaget satsar även hårdare på storföretag, där den nya versionen av Netsuite stöder ett obegränsat antal användare, obegränsade lagringsmängder och tillägg av nya applikationer. Priset ligger på en miljon dollar per år.

– Prislappen är hög, men den är lägre än vad våra konkurrenter tar, exempelvis Oracle och SAP, säger Nelson.

Även samarbetet med Oracle, vars vd Larry Ellison äger stora delar av Netsuite, stärks. Netsuite ska bland annat utveckla applikationer för Oracles databas Exadata. Detta ger stöd för fler användare och kapacitet att hantera större arbetsbelastning, exempelvis för att stöda e-handel, uppger Nelson.

Molnplattformen Suitecloud var även i fokus när grundaren och teknikchefen Evan Goldberg visade hur en kund, säkerhetsföretaget Eset, har tagit fram ett system för bedrägerihantering, med hjälp av verktyget Suiteflow, som är en vidareutveckling Suitecloud och med vars hjälp det går att integrera applikationer utan att behöva skriva ny kod.

– Allt fler av våra partner använder Suitecloud för att utveckla applikationer helt och hållet från början, säger han.

Ett exempel är det amerikanska logistikfföretaget Ebiznet, som har utvecklat ett varulagerhanteringssystem, som är helt baserat på Netsuite. Ett av företagets partner, Celigo, har integrerat Google Apps med Netsuite. En talesman för Celigo visade hur det går att matcha inkommande e-post via Gmail med data i Netsuite.

– Vi planerar att använda Suitecloud mer aggressivt för att utveckla nya applikationer och därigenom kunna utveckla nya funktioner snabbare, säger Goldberg.

Företaget lanserar också ett nytt partnerskap med Accenture, som har skapat en ny enhet för affärssystemkonsulter runt Netsuites mjukvara.

Fakta

Företaget lanserar Netsuite Unlimited, som är en paraplybeteckning för antal nya partnerskap, tjänster, applikationer och tekniker som är fokuserade mot storföretag.

Lanseringen innebär ett steg från den inriktning mot små och medelstora företag, som har utgjort större delen av Netsuites användarbas sedan 1998.

Dessutom ska Netsuites affärssystem förbättras med utökat stöd för team-baserad programmering och gränssnitt för beslutsstöd.

Företaget lanserar också ett nytt partnerskap med Accenture, som har bildat en ny enhet för affärssystemkonsulter som ska arbeta med Netsuites mjukvara.