Under Teched 2011, Microsofts stora teknikkonferens i Atlanta i USA, är en ny version av administrationsplattformen System Center ett av de viktigaste inslagen. Den stora grejen är att System Center 2012 ska kunna styra molntjänster på samma sätt som all annan infrastruktur.

Robert Wahbe, Microsofts chef för servrar och utvecklingsverktyg, framhåller att man inte ska behöva bry sig så mycket om den underliggande infrastrukturen.

– Det blir möjligt att rulla ut nya program och att hantera både publika och privata moln från ett och samma gränssnitt.

Han påpekar att System Center 2012 inte bara hanterar Microsofts produkter utan även klarar att administrera en bred flora av kringprodukter, även Iphone, Ipad och Androidtelefoner.

Flera av de it-chefer som CS talat med ser fram emot förändringarna. Peter Lindén, it-chef på Kemikalieinspektionen, anser att det länge funnits ett behov av mer effektiva verktyg.

– Administrationsverktygen måste ligga bättre i fas med övriga produkter. Den nuvarande plattformen är ganska förlegad så en allmän uppryckning är ett måste, säger Peter Lindén.

På Kemikalieinspektionen har man nyligen uppgraderat telefonerna till Windows Phone 7, men har hittills saknat verktyg för att administrera dem på ett effektivt sätt.

– Jag hoppas verkligen att man kommer till rätta med det i System Center 2012. Om Microsoft menar allvar med att släppa in andra tekniker också, till exempel stöd för Ios-enheter, blir det lättare för många it-avdelningar att administrera en blandad flora av enheter.

Microsoft har ännu inte gått ut med några exakta detaljer kring innehållet i den nya administrationsplattformen. Om man får tro Mikael Nyström, konsult på Truesec, är det rejäla förändringar på gång. Han var på plats när de nya produkterna förhandsvisades under Teched.

– Det är extremt många prylar som ska passa ihop samtidigt. Man kan väl säga att det lilla garagebandet från 80-talet numera är lite av Londons filarmoniska orkester, säger Mikael Nyström.

Bland de viktigaste nyheterna som han vill lyfta fram märks System Center Virtual Machine Manager som i version 2012 får stöd för att paketera serverprogram på nya sätt.

– App-V for Servers är en riktigt ball sak där man packar programmen som bubblor och sedan lätt kan trycka ut dem som en tjänst.

System Center 2012 förväntas inte komma i en färdig version förrän närmare årsskiftet men ska testas tidigare än så på flera håll.

– Vi kommer att köra i gång med någon form av betatestning efter sommaren eftersom vi tror att produkterna är så pass mogna redan då, säger Peter Lindén.

Fakta

Microsofts kommande administrationsplattform innehåller en rad komponenter för hantering av både virtuella servrar, molntjänster, datorer och kringutrustning.

Administratören kan plocka ihop en rad komponenter, som databasservrar och program, och via System Center få en rapport på vilka resurser som finns tillgängliga för att hantera dem.

Allt hanteras via ett nytt gränssnitt där man kan få vägledning kring om de olika programmen lämpar sig bäst att köra lokalt eller via Microsofts Azure.

Microsofts konferens Teched North America är den nittonde i ordningen och avslutades i går.

10 000 deltagare (varav 160 från Sverige) har under fyra dagar fått information kring kommande versioner av administrationsverktyg, molntjänsten Windows Azure, Windows Phone 7, Microsoft Office 365 och Internet Explorer.

Teched hålls även utanför Nordamerika, nästa gång i Nya Zeeland i augusti. Till Europa kommer konferensen i juni 2012.