Nyligen gick Moderaternas it-politiske talesperson, Eliza Roszkowska Öberg, till attack mot Socialdemokraternas it-politik. Nu svarar, Monica Green, S nytillsatte it-politiske talesperson på kritiken.

– Det är bara ett retoriskt knep hon använder sig av, säger Monica Green.

I utspelet kritiserar Eliza Roszkowska Öberg ärkerivalen för att sakna egna it-politiska idéer. Bakgrunden är att Socialdemokraternas skuggbudget inte innehåller några spår av it-relaterade satsningar, men Monica Green säger att det är missvisande att gå efter vad som står i skuggbudgeten.

– Det finns många andra områden där vi har egna idéer, men som inte finns med i skuggbudgeten. Det här är inte annorlunda, säger hon.

Monica Green utsågs till it-politisk talesperson förra veckan, men har tidigare varit engagerad i it-frågor. För några år sedan, när Socialdemokraterna satt i regeringsställning, var hon en av de drivande bakom hem-pc-reformen. För det utsågs hon till årets it-politiker av Dataföreningen 2006, som kallar hem-pc-reformen det kanske mest betydelsefulla it-politiska beslutet någonsin för att stärka Sveriges position som ledande it-nation.

När hon nu gör comeback inom it-politiken sitter S i oppositionsställning och har därmed små möjligheter att få inflytande över frågorna, men Monica Greens ambition är att fortsätta på samma väg som tidigare.

– Vi vill fortsätta bygga ut bredbandsnätet och mobilnätet så att alla får tillgång. Det är lätt för oss som redan har det att ta det för givet, men det finns människor som fortfarande inte har tillgång, säger hon.

Men Monica Green vill även ge människor kunskapen att dra nytta av de möjligheter internet och tekniken för med sig. Därför vill Monica Green även satsa på folkbildningkampanjer. I en debattartikel presenterade hon It-Titti, som hon beskriver som en it-variant av Bosse bildoktor eller Mat-Tina, med syftet att vara ett stöd för de med begränad kunskap om hur man använder it.

– Vi får inte glömma av att många inte kan betala sina räkningar på internet eller leva som it-vana gör, säger hon.

Att Socialdemokraterna skulle sakna egen it-politik tillbakavisar Monica Green starkt. När CS pratar med henne räknar upp en mängd olika åtgärder hon vill jobba med. Allt från kompetensförsörjning till att integrera it i skolan.

Vad har du att säga till Eliza Roszkowska Öberg efter kritiken?
– Jag vet att hon säger det av taktiska skäl, men jag ser mer Anna-Karin Hatt som en debattutmanare.

Fakta

  • Hem-pc-reformen infördes 1997 och lyfts ofta fram som katalysator för it-tillväxten i Sverige.
  • Med reformen kunde anställda hyra en dator från sin arbetsgivare och betala av den med ett bruttoavdrag på lönen.
  • Efter att Alliansen vann valet 2006 avskaffades reformen. Avskaffandet motiverades av att den hade gjort vad den syftade till.