I april drabbades Sony av två hackarattacker tätt inpå varandra. Enligt en första bedömning visar att det blir en dyr historia för den japanska elektronikjätten. Attackerna kommer kosta Sony ungefär 14 miljarder yen, över en miljard omräknat i svenska kronor.

Kostnadsberäkningen baseras på uteblivna intäkter efter att Sony erbjudit gratis spel och ett årslångt identitetsstöldskydd till sina användare i många länder världen över som kompensation efter attackerna. Enligt Sonys finanschef, Masaru Kato, har identitetsstöldskyddet ännu inte behövt utnyttjats.

– Till dags datum har vi ännu inte fått några uppgifter om att några kreditkort, eller personlig information ska ha missbrukats, säger han på en presskonferens i Tokyo.

I beräkningen ingår även kostnader för relaterade rättsliga efterspel.

Det var i april som Sony drabbades av två hackarattacker tätt följda av varandra. Den första attacken gjorde att 77 miljoner användarkonton läckte ut från Playstation Networks och relaterade Qriocity. I den andra attacken drabbades Sony Online Entertainment.

Efter attackerna stängde Sony ner tjänsterna och kallade in flera säkerhetsföretag som fick undersöka hur attackerna gick till. Därefter byggdes hela säkerhetssystemet om helt och hållet.

Fakta

  • 17-19 april hackar sig någon in i Sonys Playstation Network och Qriocity.
  • 21 april svensk tid upptäcks intrånget och onlinetjänsterna stängs ner. Misstankarna riktades snabbt mot hackarnätverket Anonymous. Det tar nästan en månad innan tjänsterna börjar startas upp igen.
  • 26 april uppger Sony att över 70 miljoner konton kan ha exponerats i intrånget.
  • 3 maj drabbas Sony av ännu ett intrång. Den här gången är det unerhållnings- och speltjänsten Online Entertainment som är måltavla.
  • 5 april anklagar Sony Anonymousnätverket som i sin tur förnekar.
  • 16 maj erbjuder Sony gratis spel som kompensation till användare. Online Entertainment-kunder får 30 dagars fri tillgång till tjänsten samt gratis abonnemang på Debix.
  • 20 maj hackas en av Sonys servrar i Thailand. En falsk sida som verkar syfta på att lura av kunder kreditkortsuppgifter upptäcks.