Det har gått ett halvår sedan Microsoft kom med första versionen av Windows Phone och det kan knappast talas om någon rusning efter de första telefonerna. Enligt analysföretaget Gartner såldes det bara 1,6 miljoner telefoner under årets första kvartal vilket är långt under förväntningarna.

Men i höst kommer en större uppgradering av Windows Phone och nu har Microsoft fått med sig inte bara HTC, Samsung och LG utan även ZTE, Fujitsu, Acer och Toshiba som tillsammans med Nokia ska sätta fart på telefonproduktionen.

– Nokias satsning på Windows Phone har inneburit ett större intresse även från andra så jag är övertygad en positiv utveckling under de närmaste par åren, säger säger Peter Wissinger, nordisk affärsområdeschef för Windows Phone.

I samband med den svenska introduktionen av nästa Windows Phone, som går under namnet Mango, berättar han att det nu finns 18 000 program för Windows Phone 7 varav 125 kommer från svenska utvecklare.

Tillsammans med nya Windows Phone öppnas även den svenska marknadsplatsen för program. I dagsläget är det 650 svenska utvecklare som registrerat sig men Microsoft hoppas på en större tillströmning när det går att göra pengar på sina produkter.

– Med Mango kommer fullt stöd för svenska och då tror jag det blir fart på allvar. Redan i höst tror jag vi kan vara uppe i 500 svenska program.

Till sin hjälp i utvecklingsarbetet kommer Microsoft redan nu med nya utvecklingsverktyg, åtminstone i betaversioner, som är anpassade för de 500 nya funktionerna som kommer i Mango-versionen.

Som ett extra trumfkort lyfter Peter Wissinger fram spelplattformen Xbox Live som nu för första gången blir tillgänglig för svenska mobilanvändare. Därtill utlovas bättre stöd för administration av telefoner via System Center, något som säkerligen är av större intresse för de företag som sneglar på att välja telefoner med Microsofts operativsystem

Fakta

Bland de 500 nyheterna i Windows Phone ”Mango” märks möjligheten att skicka sms, använda messenger och Facebookchat i samma gränssnitt.

Facebook, Twitter och Linkedin integreras direkt i telefonen med en enda inloggning och förenklad uppdatering.

Nytt är även automatiskt koppling till Skydrive där man kan lagra 25 GB.

Med Internet Explorer 9 i telefonerna kommer stöd för html5 som ger videouppspelning direkt i webbläsaren.