IBM satsar inte på affärssystem och är med DB2 den tuffaste utmanaren till Oracle på tunga databaser.

Med tanke på Oracles storsatsning på att utmana SAP på affärssystem känns det naturligt att SAP skulle vilja satsa mer på IBM som databaspartner. SAP är också indraget i konflikter med Oracle. I fjol dömdes SAP att betala 1,3 miljarder dollar i skadestånd för att dess tidigare dotterbolag Tomorrownow hade piratkopierat supportmaterial.

IBM försöker dra nytta av situationen. Under en användarkonferens i fjol skröt IBM vitt och brett om hur enkelt det är att gå över från Oracles databas till DB2 och gav som exempel Ericssons databasbyte för sin stora SAP-installation.

Senast i förra veckan gick IBM ut med ett aggressivt erbjudande för att locka över Oraclekunder och skröt om att ha tagit 1 000 databaskunder från Oracle.

Med allt detta i åtanke är IBMs misslyckande på Ericsson extra pinsamt.

Det var inte heller länge sedan det blev offentligt att IBM som konsulter misslyckats i ett annat jätteprojekt – SAP-projektet inom Försvarsmakten, som CS avslöjade i våras.

SAP verkar satsa på att göra sig oberoende av tredjepartsleverantörer. Företaget satsar på en ny typ av databasteknik, som håller stora datamängder i internminnet. Det är en teknik som växer i popularitet eftersom kommunikationen med relationsdatabasen ofta är flaskhalsen i transaktionsintensiva tillämpningar.

Om SAP lyckas slipper den tyska jätten båda sina trilskande partner.

Uppdatering: Efter artikelns publicering har CS varit i kontakt med försvarsmakten om deras stora och hårt kritiserade SAP-projekt Prio. "Systemet går som tåget", säger projektchefen Thomas Engevall, som inte anser att Prio är ett misslyckande för IBM.