Google Wallet är namnet på det stora betalprojekt som dras i gång i USA. Google samarbetar med Mastercard och City Bank kring betalningslösningen. Inledningsvis är det 120 000 butiker i New York och San Francisco som har försetts med den utrustning som krävs för att kunna ta emot direktbetalningar via kundernas telefoner. För att det ska kunna fungera krävs det att man använder telefoner med inbyggda kretsar för närfältskommunikation, nfc – i detta fall en modell som Samsung utvecklat för Google.

I betalningslösningen ingår inte bara kreditkortsuppgifter utan även stöd för olika typer av lojalitetskort där man alltså direkt i telefonen kan samla poäng från olika butiker. Satsningen går under namnet Google Offers och ska motsvara dagens pappersbaserade rabattkupongssystem.

– Tanken är att man ska samla så mycket som möjligt på samma ställe så man slipper dras med en massa lappar och olika plastkort, säger Osama Bedier, ansvarig för Google Wallet, i ett uttalande.

I de framtida visionerna ingår även att telefonen ska kunna användas för att lagra information som gör att man kan ersätta nycklar på hotell och arbetsplatser, konsertbiljetter och liknande.
Men för att det ska bli intressant ställs givetvis krav på hög säkerhet och här använder Google samma typ av säkerhetskretsar som används i passersystem, elektroniska pass och liknande.

Enligt Googles säkerhetsexpert Rob Von Baron ska telefonerna ha försetts med ett system som gör att betalningsfunktionen sätts ur funktion om någon försöker att genomföra fysika förändringar på korten. Därtill ska alla betalkort givetvis vara krypterade och lagras på en krets som är helt åtskilld från telefonens övriga minnen.

Google Wallet-projektet dras i gång under sommaren i USA och enligt Google ska det finnas 300 000 försäljningsställen utanför USA som skulle kunna haka på. Men ännu vill man inte gå ut med information kring om och när övriga världen får testa systemet.

Bland de företag som länge utvecklat system för mobila betalningar märks svenska Accumulate.

Lars Aase, marknadschef på Accumulate, säger att man haft stöd för nfc-telefoner sedan 2009 och står beredda att erbjuda tjänster liknande Googles.

– Vår mobilbetallösning fixar alla betalsituationer – inte bara butiksbetalningar utan även överföringar från person till person samt för varuautomater och parkeringsautomater, säger Lars Aase.

Fakta

I Storbritannien har mobila betalningar redan börjat införas på flera håll där man inledningsvis har satt en gräns på 15 pund per transaktion. Systemet kallas Quick Tap och testas av operatören Orange som samarbetar med Barclaycard. I projektet används Samsungs nya nfc-telefon Tocco Lite. Redan ska det finnas 50 000 brittiska butiker som kan hantera betalningar med telefoner.