Senaste draget från Google i kampen mot Skype är att släppa mjukvaran för sin videochatt som öppen källkod. Förhoppningen är att utvecklarna därmed ska använda sig av inbäddad video och röstchatt i från Google sina webbapplikationer och därmed inte välja Skype som alternativ.

Google kom över mjukvaran Web RTC (Web Real Time Communication) när företaget köpte ip-telefonileverantören Global IP Solutions 2010 för 68 miljoner dollar. Web RTC är en uppsättning av bearbetningstekniker för röst och video, som är tillgänglig via html-taggar och Javascript-gränssnitt.

Idag är videochattjänster från företag som Skype slutna och endast tillgängliga via plug-in-moduler eller genom nedladdning av klientprogram. Förra månaden köpte Microsoft Skype för 8,5 miljarder dollar, vilket innebär en helt ny och tuffare spelplan för Google att agera mot.

Google vill att tredjepartsutvecklare ska skapa chattapplikationer som ska kunna köras direkt via webbläsaren. Bland annat har Global IP Solutions utvecklat mobila klienter för Web RTC för Android, Windows Mobile och Iphone.

Även Ericsson Labs har tidigare byggt en prototyp till ett verktyg för telekonferenser som bygger på tekniken. Tidigare gjorde Google ett liknande drag vid köpet av videokompressionsföretaget On2 Technologies 2010. Google släppte då videokoden för On2s VP8 som ett gratisalternativ till den allmänt använda H.264-standarden.

Google arbetar också med andra webbutvecklare, däribland Mozilla och Opera, med förhoppningen att de ska stöda tekniken i webbläsarna.

Fakta

Google deltar i W3C (World Wide Web Consortium) och IETF (Internet Engineering Task Force) för att skapa standarder för realtidskommunikation. Web RTC bygger på W3Cs gränssnitt Web Applications 1.0 API. Källkoden blir tillgänglig gratis under en BSD-licens, Berkeley Software Distribution.