Det senaste årets framgångar med pekplattor har gett Microsoft en tydlig fingervisning om att just fingerstyrning är något som man måste satsa på i nästa version av Windows. Därtill måste operativsystem kunna köras även på Armbaserade processorer eftersom så många leverantörer valt att satsa på sådana i pekplattor.

Under veckans Computexmässa i Taiwan passar Microsoft på att rada upp en lång rad prototyper av produkter som alla kör på Windows 8. De flesta är kompakta enheter med eller utan tangentbord men här finns även så kallade allt-i-ett-datorer där man byggt in datorn i en tryckkänslig skärm.

Det som tydligast skiljer Windows 8 från tidigare versioner är gränssnittet där mycket är lånat från startsidan i Windows Phone 7. När datorn slagits på möts man av ett antal stora programikoner som man kan klicka på med fingrarna. Här har Microsoft alltså gått ifrån dagens menysystem som bygger på att man skrollar fram programmen med musen.

– Startsidan blir mer levande på det här sättet med knappar som representerar människor, program, kontakter och den information som man tycker är viktigast, säger presentatören Michael Angiulo, ansvarig för Microsofts utveckling av Windows 8.

I sin presentation betonar han att alla komponenter kommer att få en närmare koppling till webben och att Internet Explorer 10 blir det centrala navet i det nya bygget.

Michael Angiulo visar även att Microsoft lagt mycket krut på fingerstyrning där man genom att svepa handen åt höger får fram kontrollpanelen i Windows men fingerrörelser åt vänster leder till de program som man har rullande i bakgrunden.

Med Windows 8 kommer även bättre stöd för multikörning där man med nya funktionen Snap kan dela på skärmbilden och köra flera processer och program sida vid sida.

Alla dessa nyheter ställer givetvis högre krav på utvecklarna och med start i höst kommer Microsoft att dra igång ett antal utvecklarkonferenser med Windows 8 i fokus. Den första riktiga betaversionen av Windows 8 lär sedan dyka upp vid slutet på året.