Infotorg har som affärsidé att sälja information om svenska företag, organisationer och myndigheter. Kunderna är företag som behöver upplysningar om potentiella kunder som underlag inför uppköp, registervård och kreditkontroller.
Nu ger man sig för första gången in på privatmarknaden med en Iphoneapp som hämtar information om alla de 7,6 miljoner fordon som finns registrerade i Sverige. Det sker via ett avancerat program för bildanalys där man riktar mobilen mot registreringsskylten och får upp information om den specifika bilmodellen, hur många hästkrafter motorn har, vilken säkerhetsklass den ligger i och vad nypriset är.

– Tanken är att man ska kunna använda informationen som beslutsstöd i samband med ett exempelvis bilköp och kan då även se om bilen varit inblandad i några olyckor och liknande, säger Johan Jensen, chef för Infotorgs webbsatning och utvecklare av mobila tjänster.

Sedan tidigare har företaget utvecklar mobilappar som gör det möjligt för Infotorgs kunder att hämta upplysningar direkt i mobilen men det är första gången som man testat ett system som är kopplat till mobilkameran.

När CS testar produkten på en gata i Stockholm fungerar det smidigt i de flesta fall, även på registreringsskyltar som har lite skavanker. Det räcker att rikta mobilen mot skylten i fyra fem sekunder så dyker information om biltyp och årsmodell upp i en liten ruta. Vill man sedan ha mer fördjupad information trycker man på skärmen och gör sin beställning. Hur mycket det kommer att kosta har Infotorget inte beslutat ännu.

Den nya tjänsten har utvecklats internt på Infotorg och bygger på avancerad bildbehandling där systemet skannar av bilden och låser fast information som kan tolkas som en registreringsskylt. Johan Jensen beskriver det hela som ett exempel på augmented reality, där man lägger ett datalager på verkligheten.

– Vi har hittills jobbat med detta i sju månader och vad som återstår innan produkten kan bli allmänt tillgänglig är fler kopplingar till databankerna. I testversionen har vi bara fått in fordon som registrerats på 2000-talet men när vi är klara ska alla svenska bilar finnas med.

Fakta

Systemet för att identifiera registreringsskyltar bygger på ett antal matematiska transformer, konturigenkänning, segmentering av själva skylten, respektive varje tecken i den samt en del statistik och sannolikhetsberäkningar. Tanken är att så tidigt som möjligt sortera bort sidospår, och därigenom spara processorkraft.

Själva utvecklingen av bildigenkänningstekniken är utförd av utvecklingsbolaget Caleigo på uppdrag av Infotorg.
Produkten ska finnas tillgänglig i Apples programbutik kring sensommaren.