I dag, den 8 juni, drar stresstestet för ipv6-protokollet igång och pågår under 24 timmar, men säkerhetsexperter befarar att de drygt 400 deltagande företagen och myndigheterna ska störas av omfattande överbelastningsattacker, så kallade ddos-attacker.

– Under de senaste fem månaderna har det skett en enorm ökning av ddos-attacker, säger Ron Meyran, som är produktmarknadschef på Radware, ett företag som utvecklar nätverksutrustning, men som inte deltar i den så kallade ipv6-dagen, World IPv6 Day, till IDG News.

Ipv6 blir relativt enkelt att komma åt för de som vill attackera, eftersom trafiken passerar genom mängder av system utan att vara övervakad. Problemet är att routrar, brandväggar och annan utrustning måste bearbeta mer data än i det tidigare protokollet, vilket gör det enklare att överbelasta systemen.

Enligt Jean McManus, som är chef för Verizons teknikorganisation, som deltar i testet finns klara risker för en attack.

– Framför allt innehållsleverantörer måste vara försiktiga och se till att alla system som är inblandade är stängda för utomstående, säger han.

Ett hot ligger i att tekniken är ny och oprövad, jämfört med föregångaren ipv4. Färre säkerhets- och nätverksansvariga har erfarenhet av hur protokollet fungerar.

– Den nya mjukvaran är dessutom mer komplex och färre programmerare kan arbeta med den, säger Meyran.

Flera av deltagarna uppger sig ha biffat upp sina sajter med nya skydd.

– Hela testet är väldigt känt, så allt kan hända. Ipv6 skiljer sig inte från någon annan ny teknik. Potentialen för attacker finns, så att skydda nätverket blir avgörande för oss, säger John Brzozowski, som är chefsarkitekt för ipv6 på Comcast, som deltar, både som leverantör av ipv6-baserade kabelmodem och som operatör av webbsajter som stöder protokollet.

Akamai, som utvecklar en kommersiell ipv6-tjänst har ett 30-tal kunder som deltar i testet. Där oroar man sig inte för konsekvenserna av en eventuell attack.

– Alla våra kommando- och kontrollsystem finns kvar i ipv4. Bortser man från någon underliggande exponering i protokollet som vi inte känner till, så tror vi att det är okej. Vi har tillräcklig kapacitet för ipv6, så jag räknar inte med några problem, säger Andy Champagne, som är utvecklingschef på Akamai.

Fakta

World IPv6 drar igång kl 8 på morgonen, öststatstid och pågår i 24 timmar. Testet är ett experiment för att testa ipv6-protokollet, som leds av branschorganisationen Internet Society. Syftet är att upptäcka problem innan protokollet börjar användas på bred front.

Ipv6 ersätter det tidigare ipv4-protokollet, som en följd av brist på adresser. Ipv4 använder 32-bitars addresser och kan stöda 4,3 miljarder adresser, medan ipv6 använder 128-bitars addresser och i praktiken stöder ett obegränsat antal adresser, närmare bestämt 2 upphöjt till 128.

Ett problem med ipv6 är att det inte är bakåtkompatibelt med ipv4, vilket innebär att exempelvis webbsajter måste uppgradera både utrustning och mjukvara för att stöda ipv6-trafik.