Under Apples stora utvecklarkonferens nu i veckan har deltagarna fått en ordentlig genomgång av de cirka 200 nyheter som kommer i Ios 5.0. Det nya operativsystemet kommer att få en rad förbättringar som givetvis även påverkar alla de bolag som utvecklar program för Ipad och Iphone. Bland dessa märks Conevo IT Consulting vars utvecklare Mattias Edsman säger att han ännu inte hunnit sätta sig in i alla nyheterna.

– Det jag spontant ser som den största nya nyttan för oss utvecklare är integrationen med twitter. Det vill säga att man kan logga in med hjälp av sitt twitterkonto i appar samt enklare dela med sig av bilder och liknande, säger Mattias Edsman.

Bland övriga nyheter som han ser fram emot är Imessage, den nya tjänsten som gör det enklare att skicka meddelanden mellan telefoner och pekplattor. Det har en chattliknande funktion där man även kan se när mottagaren fått meddelandet och om det är läst.

Även den mobila versionen av webbläsaren Safari får en översyn där man lagt in flera funktioner från Mac OS-versionen. Det innebär att man kan använda flikar och får bättre överblick över artiklar och annat material som innehåller bilder.

Jimmy Nordbeck, marknadschef på utvecklingsbolaget Golden Gekko, ser främst fram emot de nya utvecklingsverktygen för Ios 5.

– Apple börjar förstå att man måste bygga ut sin utvecklingsplattform för att inte bli akterseglade. Så de 1 500 nya api:erna hoppas vi ska ge oss helt nya och bättre förutsättningar, säger Jimmy Nordbeck.

Han berättar att Golden Gekko finns på plats under Apples utvecklarkonferens i San Francisco och att man ganska direkt kan börja granska de nya utvecklingsverktygen.

Fakta

De som utvecklar program för Iphone, Ipad och Ipod får hela 1 500 nya api:er med nya operativsystemet Ios 5.0.
Det nya operativsystem kommer i höst men redan nu får utvecklarna tillgång till de nya verktygen som ska användas för programtuvecklingen.