Oracle beslutade i mars att sluta utveckla mjukvara för Intels Itaniumchips. Nu kommer en hård reaktion från Oracles samarbetspartner HP på det beslutet. HP har nu sänt ett formellt krav till Oracle om att upphäva beslutet. Annars hotar företaget med att dra Oracle inför domstol.

Enligt HP bryter Oracle mot juridiskt bindande överenskommelser, som Oracle har ingått med HP och företagets 140 000 gemensamma kunder.

"HP anser att Oracle är juridiskt skyldigt att fortsätta erbjuda mjukvara som bygger på Itanium-plattformen och vi tänker vidta de nödvändiga juridiska åtgärderna för att skydda våra kunders intressen och de omfattande investeringar som de har gjort", uppger HP i ett brev till Oracle.

Enligt HP innebär Oracles beslut ett avtalsbrott som tvingar vissa av kunderna att flytta från Itanium-baserade HP-servrar till Oracles egna hårdvaruplattformar.

HPs talesman Bill Wohl uppger för IDG News att företaget inte avser att ge ytterligare kommentarer kring vilka juridiska överenskommelser som finns eftersom dessa är hemliga. Inte heller Oracle vill kommentera konflikten.

Redan har ett antal leverantörer, däribland Microsoft och Red Hat, slutat utveckla för Itanium, men Oracles beslut får mer långtgående konsekvenser på grund av företagets stora kundbas på hårdvarusidan efter köpet av Sun.

Enligt analytikern Dan Olds på Gabriel Consulting Group så bör HP relativt snabbt kunna visa upp dokument som stöder företagets påståenden. Troligen har HP försökt sätta press på Oracle internt, men misslyckats.

– Jag skulle tro att HP har försökt prata med Oracle innan de vidtog denna åtgärd. Det signalerar att förhandlingarna mellan de två företagen har brutit samman och en början på ett nytt juridiskt krig, säger Dan Olds.