(CS/London) I tisdags satte Financial Times hårt mot hårt mot Apple och släppte en app som Ipad- och Iphone-användare kan ladda hem utan att besöka Apples App Store. Webbappen, som är är byggd i html5, är Financial Times sätt att slippa ge Apple den tredjedel av prenumerationsintäkterna som en App Store-medverkan kräver.

– Vi dragit stora fördelar från appbutikerna och fått ut vårt material till en ny publik. Men appbutiker har samtidigt handikapp - om din app inte är på topplistan eller marknadsförs av appbutiken så är den inte särskilt lätt att hitta. Det finns massor av appar som bara flyter runt i yttre rymden utan att någon hittar dem, säger Rob Grimshaw, chefredaktör för FT.com, under konferensen Open Mobile Summit.

Han anser att appbutikerna kommer med allt mer krav till innehållsleverantörerna och att det dessutom är svårt att marknadsföra appar på samma sätt som annat webbinnehåll, genom sökmarknadsföring, e-postreklam och liknande.

– Som publicister måste vi vara pragmatiska. Är det bra eller dåligt för vår affär? Vi är medvetna om att vi kan förlora lite exponering genom att inte finnas i App Store, men över tiden kommer vi att vinna på det, säger Rob Grimshaw.

Financial Times räknar med att det räcker med en version som använder webbläsarens möjligheter. Över hälften av Ipadtrafiken till tidningen kommer redan genom webbläsaren, inte från Ipadappen.

– Appbutikerna är en temporär lösning, när det går att göra samma saker direkt i webbläsaren kommer man att göra det, säger Rob Grimshaw.

Under torsdagen meddelade Apple att man släpper något på kraven runt prenumerationshantering i App Store. Regeln som sa att appar inte får innehålla sådant som sålts utanför App Store tas bort, så att tidningar och andra nu lättare kan sälja innehåll utan att ge 30 procent av intäkterna till Apple. Bra, men inte nog, anser Rob Grimshaw.

– Det är bra att Apple lyssnar på utgivarna, men jag har fortfarande stora bekymmer med App Store. Jag vill använda min app som en säljkanal och än så länge kan jag inte göra det, säger han.