– Det finns ett enkelt skäl till det och det är för att jag har jobbat där tidigare. Jag vet vad det finns för lokaler att tillgå där. Vi fick en förfrågan från Europeana om att anordna en sån här hackartävling och vi var ett av fyra europeiska länder som accepterade det.

Vad är Europeana?
– Europeana är grundat av den EU-kommissionen för att visa upp de skatter som finns i gallerier, arkiv, museum och audovisual- samlingar i Europa och publicera det i digital form på internet.

Vad går tävlingen ut på?
– Vi har samlat 30 utvecklare som får utveckla med Europeanas api. Tyvärr är det bara tillfälligt eftersom api:et i vanliga fall är stängt, men här får de chansen att utveckla appar eller vad de vill som använder api:et. Jag hoppas det här sätter upphovsrättsfrågan i fokus. Man kan ju fråga sig varför vi låser in samlingar, som ändå är offentliga, på nätet.

Hur länge pågår tävlingen?
– Den börjar i dag (10 juni, red. anm.) klockan 12 och slutar i morgon klockan 12, så ett helt dygn. Efter det blir det prisutdelning på eftermiddagen.

Kommer vinnaren gå därifrån med en medeltida riddarrustning?
– Haha, nej det tror jag inte. Fast det är inte jag som delar ut priserna, men de fyra bästa i de fyra olika länderna kommer få presentera sina projekt inför EU-kommissionen den 16 juni.