I ett pressmeddelande från företaget MDC, Modular Data Center, meddelas att ”Jon Karlung bygger rymdbas av svenskt pansarstål”.
– Utseendet när en modul är ihopsatt påminner om en rymdbas på Mars, säger Jon Karlung.

Vad det handlar om är ett industriprojekt där MDC samarbetar med SSAB kring konstruktion av datahallsmoduler som ska kunna tas isär och flyttas till valfri plats. Varje modul är på tolv meter och rymmer 35 rackskåp som kan fyllas med servrar, kylning och reservkraft. Modulerna är byggda i SSABs pansarstål Armox 500T som vara vara särskilt djuphärdat stål med ”extrem hårdhetsgrad”. Enligt MDC handlar det om samma typ av stål som används i pansarvagnar och liknande.

I det nya projektet tar MDC även hjälp av Sir Richard Bransons chefsingenjör, svensken Per Lindstrand samt givetvis Bahnhof som bidrar med expertis kring datahallar.

Jon Karlung uppger att man nu kommit i gång med monteringen i olika fabriker och förväntas sätta den första datahallen i drift under hösten. Tanken är sedan att man ska kunna leverera kompletta, driftfärdiga moduler på cirka tolv veckor efter att beställningen lagts.
Mer information kring projektet finns på mdcstockholm.com.