Mobilsurfabonnemang har snabbt utvecklats till en jättesuccé för de svenska operatörerna.

Förra året ökade antalet abonnemang för mobilt bredband till smarttelefoner med hela 225 procent. Antalet mobilsurfabonnemang är nu till och med på väg att rusa förbi mobilt bredband via dongel.

– Mobilsurf går om mobilt bredband inom kort. Vi är övertygade om att den här utvecklingen fortsätter eftersom smarttelefonpenetrationen hela tiden når nya grupper, säger Rune Pedersen, chef för Teliasoneras mobila konsumentaffärer i Sverige.

För operatörerna är det en mycket positiv utveckling eftersom mobilsurfkunderna i dag är mycket billigare att hantera i näten än bredbandskunder med pc. Färsk statistik från PTS visar att surfabonnemang för mobiler i snitt bara förbrukar en åttondel av den datamängd som ett mobilt bredbandsabonnemang för pc gör av med.

Den som därmed förväntar sig lägre priser för mobilsurfabonnemangen tar fel.

Trots att mobilsurf rent tekniskt är exakt samma tjänst som mobilt bredband för pc har mobiloperatörerna i flera fall i stället passat på att skruva upp priserna för de nya surfabonnemangen. Skillnaderna är störst i de snabbaste och mest attraktiva mobilsurfabonnemangen. Det visar en priskartläggning som Computer Sweden gjort.

Ett exempel är Telenors po-pulära abonnemang Mobilsurf 10 Mbit/s. Det kostar 20 procent mer per månad än närmast jämförbara mobila bredbandsabonnemang för pc. Förutom den högre prislappen får mobilsurfaren också nöja sig med 40 procent lägre topphastighet.

Ett annat exempel är operatören Tre. Mobilsurfkunden betalar visserligen samma månadsavgift som för ett motsvarande mobilt bredbandsabonnemang för pc, men får nöja sig med fyra gånger lägre datatak och fem gånger lägre topphastighet.

Operatörerna har svårt att ge något riktigt bra svar på varför mobilsurfarna så ofta får betala mer för sina abonnemang.

Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre, medger utan omsvep att det inte finns några tekniska skillnader mellan bredbandstjänsterna som motiverar prisskillnaden.

– Kostnaden för att skyffla data i mobilnäten är ju densamma.

Han misstänker att de högre priserna för uppkoppling via telefon helt enkelt beror på att operatörerna valt att positionerna sig gentemot varandras prisnivåer i första hand.

– Vi förhåller oss till vad konkurrenterna gör och de gör precis likadant och tittar på vad vi gör, säger Erik Hörnfeldt.

Han tillägger att topphastigheten ofta är lägre i mobilsurfabonnemangen. Det kan dock förklaras av att telefoner ändå inte klarar att hantera de högsta datahastigheterna i 3g-näten.

På Telenor påpekar man att mobilsurfabonnemangen, till skillnad från mobilt bredband, ingår i paket tillsammans med ett rösttelefoniabonnemang.

Det finns exempel på telefonabonnemang med bättre villkor än mobilt bredband, men när det gäller de snabbaste och mest attraktiva abonnemangen är det bara Teliasonera som ger bättre villkor till mobilsurfarna. Med Telias tyngsta abonnemang får kunderna högre topphastighet än i närmast jämförbara bredbandsabonnemang.

– Vi tycker det är viktigt att de här båda tjänsterna är någorlunda harmoniserade, säger Rune Pedersen på Teliasonera.