Nu är det klart att nya toppdomäner kommer introduceras på internet. Efter minst sex års förhandlingar beslutade Icanns styrelse, tidigt på måndagsmorgonen svensk tid, att godkänna det nya programmet för att introducera nya toppdomäner. Från den 12 januari fram till den 12 april är det möjligt att skicka in ansökningar om nya domäner.

Det nya beslutet innebär att det blir fritt fram att ansöka om i princip vilken toppdomän som helst. Det inkluderar även toppdomäner med "specialtecken" som tidigare inte varit möjligt, till exempel svenskans å, ä och ö och andra alfabet än det latinska.

Förhandlingarna om introduktionen av nya toppdomäner har kantats av konflikter. Den svåraste handlar om hur man ska hantera eventuella varumärkesintrång och vilka som har mer rätt än andra till en viss domän. Till exempel skulle någon kunna registrera domänen .ericsson. Ericsson är å ena sidan ett stort, multinationellt telekomföretag, men å andra sidan är det ett relativt vanligt egennamn i Sverige. Frågan är då om det är företaget eller alla som heter Ericsson som har mest rätt till toppdomänen. Det nya beslutet lämnar frågeställningar av det slaget obesvarade.

– Man får avvakta de första tvisterna för att se hur såna frågor kommer lösas, säger Danny Aerts, vd för stiftelsen Punkt SE.

Danny Aerts anser att företag, i och med det nya beslutet, måste ta ställning till om de vill skydda sitt varumärke i en ny toppdomän.

– Det kan kosta en hel del pengar för företag, säger han.

Vilka nya toppdomäner tror du kommer dyka upp i framtiden?

– Jag förväntar mig att många stora företag kommer ansöka. Jag vet sedan tidigare att till exempel Canon kommer ansöka om en egen domän och jag är säker på att Google även kommer ansöka. Världens större städer och autonoma regioner är också intresserade, såsom London, Paris eller Skottland som vill ha .sco.

Fakta

Icann är en icke-vinstdrivande organisation som har ansvar för viktiga delar av internets infrastruktur, till exempel ip-protokollen och internets toppdomäner. Huvudkvarteret ligger i Marina del Rey i Kalifornien, USA.